Здравейте, пише ви майка на 4-годишно момче, с надеждата да ми помогнете със съвети относно поведението на детето ми. Както вече споменах сина ми е на 4 години, той е умно и добро дете, но прекалено много го разглезихме като родители и това доведе до редица проблеми. Казвам, че е умно или поне аз така си мисля, тъй като правим различни упражнения и задачи, в книжки за детска градина и с повечето от тях се справя много добре, но разбира се като всяко дете много трудно се концентрира и бързо му омръзва. Това е и като цяло с игрите и нещата, с които се занимава. Оттам следва и проблема с децата, той не умее да играе с други деца, събирала съм го с деца, дори постоянно е с братовчедка си, която е по-малка, но въпреки това не умее. Много често се дразни, дърпа играчките и въобще не слуша какво му се говори. Когато му се каже да направи нещо, той рядко го изпълнява или го прави след като повишим тон. И най-големия ни проблем, е че реве за щяло и нещяло, седи и сам се навива за разни неща и започва да реве. За пример : ние живеем в къща и често сме навън, при което започва да реве и да пита :,, Ще ме вземеш ли навън? ' и аз отговарям :,, Да, ако не ревеш!. Той много добре знае, че аз не го оставям сам и винаги го вземам с мен, но въпреки това реве. Така е и с детската градина водим го, говорим с него и пак реве за нас. Вече не знам как да постъпим с него - опитахме по всякъкав начин с говорене, обещания, поощрения, наказания, викове дори и бой, но той продължава да си прави каквото иска и въобще да не се съобразява с нас. Притеснявам се, че вече е много голям и сме го изтървали, а все по-често ни излага и все по-нетърпим става. Ще ви бъда благодарна ако ме насочите как да постъпвам. Опитвам се често да правим разни неща, четем книжки, гледаме филми говорим кое е правилно и кое не, как трябва и не трябва да се държим, но до там. Само когато иска тогава се държи както трябва, през другото време реве и се държи неприлично.
Благодаря предварително, извинявам се за дългото и дори объркано обяснение.