Автор Тема: НЛП - Видове цели и формулиране  (Прочетена 2482 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DelSol

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 9
  • Карма: +0/-0
    • Профил
НЛП - Видове цели и формулиране
« -: 20 септември 2017 11:59:41, сряда »
Разделяма целите на пет вида:

* да знам – свързани с обучение, разбиране, усвояване;
* да правя - свързани с достиженията и възможността да осъществиш нещо замислено;
* да получа - свързани най-вече с материални придобивки;
* да общувам – свързани с решаването на проблеми и постигане на близост с околните;
* да бъда – свързани със състояния и достижения на личността.

В НЛП съществува термин, наречен "цикъл на житейското съдържание”. Това е вашият собствен повтарящ се модел за постигане на целите. За повече яснота ще поясня – за изпълнението на всяка цел е необходимо да минем през няколко по-малки етапа т.е. можем да я разделим на подцели. Тези цели също са от определен вид измежду гореспоменатите. Дори и една цел да е обща за двама души, обикновено има голяма разлика в начина й на постигане от двамата. Всеки си има устойчив модел на подредба на видовете подцели, за да достигне до крайната. Например за постигането на дадено умение някои хора ще се насочат първо към правенето му, други към проучването и добиването на знания за него, а трети ще се постараят да постигнат определена позиция за начало. Този модел може да включва цели и от петте вида, но може и да са редуцирани до три. Примерно: да зная – да правя – да получа. Лесно може да го установите, ако си зададете една цел и след това проследите реда на поставяне на подцелите в стратегията ви. След всеки етап си задавайте въпроса "И какво следва от това ?”, докато не достигнете до края. След това определете вида ма подцелите си и се вгледайте в последователноста им. Това е вашият личен модел за постигане на цели, вашият "цикъл на житейско съдържание”. Ако се вгледате и в други ваши стратегии, ще установите, че той почти винаги се повтаря дословно.

За поставянето на всяка цел обаче е важно да се прецени дали тя е формулирана правилно. Това ще ни предпази от пилеене на време и разочарование. Базовите критерии, на които трябва да отговаря всяка цел в НЛП, са включени в така наречената "SMART” концепция – Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timely. Нека разгледаме всеки от тези критерии отделно:

* Точност – да са конкретни и положителни. Целите не бива да са кратки и лаконични. Свържете ги със сетива: какво точно ще видите, чуете, усетите… Определете точно какво ще се промени, до какво ниво искате да е постижението ви, в какъв срок да се случи. Свързано ли е по някакъв начин с други ваши желания ? "Искам да ми е добре” е чудесно желание, но не и цел. Цел е например: "Искам да се науча да пилотирам двуместен самолет до две години, за да мога да изживея незабравим ден във въздуха на тридесетия си рожден ден(заедно с …)”. Това вече е не само желание и мечта, но и цел. Освен това от огромно значение е нашата цел да е положително формулирана, защото подсъзнанието ни не възприема отрицателните частици. От изречението "Не губи…” нашето подсъзнание разбира единствено "губи”. Всяка цел може да се формулира положително. Вместо ”Не искам да играя колебливо…”, целта е следната: "Искам да играя уверено…”

* Съизмеримост – с уточнени показатели за успех. Трябва да добавите конкретен признак, който за вас ще означава, че сте постигнали целта си. Например получаването на сертификат за знание, подписването на договор за притежание, получаването на признание от определена общност и т.н. В горния пример за цел е нужно да добавите получаването на документ за право на управление на двуместен самолет.

* Достижимост – целта трябва да е във ваша власт. Успех или неуспех – всичко трябва да е във ваши ръце. В противен случай има голяма вероятност да не успеете и ще имате цял куп оправдания за това. Не е цел някой ваш близък да успее, цел е вие да му помогнете в точно определена граница. Не е реална цел и това да накарате някого да ви харесва. Цел е вие да се промените в определена насока и с определен личен резултат и т.н.

* Реалистичност – да притежавате необходимите ресурси. В никакъв случай не трябва да се подценявате, но е нужно и да бъдете реалисти. Ресурсите са неща като талант, здраве, време, физически дадености и т.н. Не е реалистично да станете най-великият оперен певец, ако нямате глас. Както и да станете световен шампион по лека атлетика, ако сте на 50. От особено значение е и съобразяването с времевите ви ресурси.

* Уместност – да не са в конфликт с останалите цели. Това отново се свързва с термина "екологичност на средата”. Неразумно е да си поставим цел, която да отнема 80% от времето ни, пречейки на осъществяването на повечето от останалите ни цели и мечти. Понякога целите са дори противоположни. Замислете се какво удоволствие ще ви донесе изпълнението на целта и какво ще ви струва. Всяка цел е отделна, но вие живеете в ограничителния контекст на живота си и наличните ресурси. Затова е важно правилното подбиране и подредба на целите в търсене на максимално удоволствие от живота.