Автор Тема: НЛП - Мрежовидната активираща система (RAS)  (Прочетена 1839 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DelSol

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 9
  • Карма: +0/-0
    • Профил
НЛП - Мрежовидната активираща система (RAS)
« -: 20 септември 2017 11:59:00, сряда »
Мрежовидната активираща система (RAS) и етапите в усвояването на способности.

Мрежовидната активираща система (Reticular Activating System) обработва цялата налична в даден момент информация и решава коя част от нея да предаде на съзнанието, въз основа на предишен опит и установена система от убеждения. Тази система е от изключително значение, тъй като нашето подсъзнание всеки миг анализира и пренасочва огромни количества информация, непостижими и за най-мощния съвременен компютър. RAS е тази, която решава кое е важно и ни го праща директно до съзнанието. Ако не го правеше, щеше да полудеем и да загубим способността си да мислим пред нуждата да възприемаме сигналите от заобикалящия ни свят. RAS се състои от група мозъчни клетки, които са съвършен арбитър, основаващ се на натрупания опит. Информацията, която тя счете за важна, се предава светкавично. Например предизвестие за болка, основано на предишен спомен за резултат от действия. На другия полюс са нещата, които RAS не счита за важни – информация за тях се предава много бавно, ако въобще достигне до съзнанието. Това е причината да не запаметяваме от първия път 5-6 имена, макар да сме ги чули само преди десетина секунди. По същия начин не обръщаме сериозно внимание или предприемане на действие във връзка с рекламен клип или слоган, преди да сме го видели или чули поне няколко пъти. Средната необходима интензивност за предприемане на действие, в резултат на реклама, е девет показвания на един и съши човек. Важното за запомняне е, че RAS също може да се моделира и основният метод е повторението. Защото RAS анализира всичко и отчита, че всяко повтарящо се действие вероятно има по-високо ниво на значимост, иначе не бихме се занимавали с него. Резултатът е отделяне на допълнителен мозъчен ресурс за усвояване на умението.

От своя страна усвояването на умения преминава през четири задължителни етапа. Всеки от тях има специфично значение и може да бъде използван за различни цели.

* Неосъзната неспособност – това е първият етап, в който дори не предполагаме, че не можем да направим нещо (най-често, защото не знаем, че съществува).

* Осъзната неспособност - на този етап откриваме, че не можем да извършваме дадено действие правилно и достатъчно прецизно. Осъзнаваме необходимостта от отделяне на ресурс за развиване на умението и правим оценка на необходимостта.

* Осъзната способност – при този етап вече сме отделили ресурс и изучаваме механизма, по който се постига желаният ефект. Можем да използваме ефективно умението, стига да го правим съсредоточено, спазвайки заучените изисквания и последователност от действия. Всяко умение се състои от такава последователност и взаимно съчетание на действията.

* Неосъзната способност - това е най-важният етап, от гледна точка на НЛП.

При него използваме с лекота умението, без дори да се налага да мислим за това (без концентрация). До този етап се стига чрез продължителни тренировки и повторения на последователността от действия. В резултат RAS отчита процеса като важен и го запаметява, а ние придобиваме възможността да превключваме на "автопилот”. Подсъзнанието поема контрола над цялата поредица от действия и го изпълнява плавно и безупречно, стига да не се замисляме как го правим. Всеки професионален играч на тенис на маса мисли за какво ли не по време на игра, но не и за начина, по който трябва да отбие топчето при атака от опонента си. Ръката му сама изпълнява удара светкавично с необходимата сила, под необходимия ъгъл и завъртане. Ако той се замисли как го прави, почти сигурно е, че ще се разконцентрира и ще сгреши. Огромното предимство на постигането на този етап е, че докато съзнанието може да контролира до три-четири процеса едновременно, но разфокусирано, подсъзнанието може да контролира безкрайно количество процеси. Докато можем да водим ефективно едва до четири разговора едновременно, то през това време подсъзнанието ни извършва без натоварване хиляди процеси в тялото, емоциите, състоянията, мислите и действията ни. Нужен е единствено ефективен модел, чрез който да развиваме уменията си до неосъзната способност с лекота.

До голяма степен НЛП се задълбочава в това, превръщайки се в безценен източник на способности. А начинът на постигане е точно като във всяка комуникация – чрез двупосочна връзка. Тя се осъществява между съзнанието и подсъзнанието. Целта на НЛП е да развие способността на съзнанието да поема от своя страна контрол върху процесите в подсъзнанието и да насочи неизчерпаемите му ресурси в необходимата ни посока…