Автор Тема: Медицинска маска - избор и как се носи правилно, видео  (Прочетена 2343 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Маска - това е нещото, към което все повече хора прибягват, когато навън се вихри грип, за да защитят себе си и семейства си. А сега в добавка има и вихрещ се корона вирус, така че все повече хора прибягват до носенето на медицински и на защитни маски. Като всяко нещо, изборът на подходяща, поставянето и носенето на такава маска си има някои особености, които е добре да се знаят, за да има максимална полза.

Каква медицинска защитна маска да се избере?

Както се оказа, има най-различни видове маски и те се различават по нивата на защита, които предоставят. Най-често срещани са следните нива на защита:

FFP1 - този вид маски са с минимално ниво на защита срещу нетоксични прахови частици. Често не се нуждаят от клапан за издишване. Не са подходящи за защита от вируси и от корона вирус включително. Стават за предпазване от прах.

FFP2 - такива маски имат умерено ниво на защита и са подходящи срещу опасни мъгли, срещу прахови частици и изпарения. Имат изпускателни клапани в повечето случаи. Някои прахови маски FFP2 имат слой с активен въглен, който служи за защита от озон.

FFP3 - това е правилното за избор за защита от вируси. Тези маски осигуряват най-високото ниво на защита. Предпазват от фини токсични частици, включително азбест, бактерии, вируси и радиоактивни частици. Поради дебелината на филтърния материал обикновено са с изпускателен клапан.

Най-разпространени са все така обикновените трипластови медицински маски. Известни са още и като хирургически маски.

Ето видео, което онагледява целия процес по поставяне на маска.


Ето описание как е правилно да се поставя, носи и сваля медицинска маска, за да се осигури максимална полза от нейното носене:

1. Измивате добре ръцете с препарат или сапун, като ръцете се киснат в препарата поне 20 секунди, за да се осигури унищожаване на попаднали върху тях вируси и прочие. Ръцете се избърсват, по възможност с хартиена кърпа за еднократна употреба.

2. Маската не трябва да е замърсена или повредена. Затова тя преди да се ползва, се оглежда за замърсявания и за дефекти.

3. Пластмасовата лентичка на маската трябва да е нагоре към носа, а не под брадата. Тя се огъва и служи да се притисне маската максимално плътно към носа. Съответно носът трябва да е покрит максимално от маската. Същото важи и за устата. Трябва да е осигурено максимално прилепване на маската към лицето и да не се допуска проникване на нефилтриран въздух.

4.  Носете маската със синьото като цвят навън към околната среда, а бялото като цвят на маската трябва да е от вътре и да сочи към носа. Смяната на поставената маска с нова такава е на всеки 2 часа.

5. Сваляте маската като първо измивате ръцете с киснене в препарата за поне 20 секунди. След това хващате само връзките на маската, а не самата маска. Поставяте маската внимателно в найлонов плик, който завръзвате и хвърляте на предназначените за целта места. Измивате отново ръцете с киснене в препарата за поне 20 секунди.

Ето най-често срещаното неправилно поставяне и носене на маска:

1. Носът не е покрит с маската. Или устата. Или маската не е пристегната с пластмасовата лентичка в горния и край така, че да прилепва към закрития с маската нос. Пластмасовата лентичка е не огъната по носа, а сложена под брадата. Всичко, което описах до тук, води до това, че на практика въздухът не се филтрира от маската и нейното носене става безсмислено.

2. Маската не се сменя достатъчно често. Тогава възниква опасност от зарази.

3. Има значение как се поставя маската, от коя страна. Повечето хора не го знаят и слагат маската както им дойде. С това често пъти се заблуждават, че се защитават.


Автор: Л. Боянова, https://ms-dnevnik.eu