Автор Тема: Безплатен онлайн тренинг: медитация  (Прочетена 1181 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Безплатен онлайн тренинг: медитация
« -: 20 септември 2017 07:46:16, сряда »
Обща информация за медитацията

Думата "медитация" идва от латинското meditatio-размисъл и първоначално медитацията е включвала всякакъв вид умствени упражнения. Едва по-късно думата придобива значението на съзерцание.

Медитацията е състояние на вътрешна релаксация, концентрация, визуализация и др. върху обект, мисъл или състояние на не(о)съзнаване. Чрез медитацията може да се постигне по-добра концентрация, здраве, както и по-високо ниво на съзнание. Тя е практикувана на изток повече от 5 000 години.

Към днешна дата по света има разработени огромно количество медитативни, релаксационни, автохипнозни и т.н. техники и в повечето случаи всеки човек си е харесал някакъв метод от тях, ползва го и е доволен. Медитацията може да се използва и с цел борбата срещу стреса, тревожността и други подобни често срещани проблеми. Тя оказва положително влияние върху здравословното състояние на човека.

Ако сте сред тези, които нямат опит, то по тренинга ще получите цялата необходима Ви информация.

Уточнението е, че при медитация няма значение дали седите, лежите или какво правите, за да достигнете до въпросното състояние. Пътят за достигане до него можете да го изберете Вие за Ваше удобство, тъй като на някои им е удобно едно, на други им е удобно друго. В тренинга няма да поставям ограничения за поза.

И още нещо, което мисля, че се знае, но все пак бих искала да го отбележа. Медитативното състояние и несъзнаваното не трябва да се възприема като панацея, както по някои книги се опитват да го изкарат. То си има граници, в които наистина е полезно, но като всяко нещо и с това не бива да се прекалява. Както при хапчетата, които в определено количество могат да лекуват болестите, но ако количеството се надвиши, тогава те се превръщат в отрова.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Re: Безплатен онлайн тренинг: медитация
« Отговор #1 -: 20 септември 2017 07:46:42, сряда »
Техника 1

Мисъл и воля. Медитация- първи стъпки.

1. Мисъл и воля.

Човек е в състояние да възприеме всичко заобикалящо го чрез сетивата си (които са много повече от 5). Цялата постъпваща от света информация, се озовава в краен обработен вид като достояние на човешкия разум. А човешкият разум изцяло зависи от мислите.

Преди човек да извърши каквото и да било действие, той оформя това действие в мисъл – без значение, дали на осъзнато или неосъзнато равнище - тялото възприема оформената мисъл за извършване на определено действие, независимо на какво ниво е оформена.

Действеност на мисълта се придава от волята. Без вложена воля в мисълта, без направено усилие и контрол върху извършване на действието, мисълта е само това – мисловен процес, без външна изява.

Например, помислете си, че си вдигате ръката, но без да насочите волята си към реализиране на усилието реално да я повдигнете; докато повдигането на ръката е в сферата на мислите ви и не извършите самия волеви, целенасочен акт на повдигане, тя остава на мястото си. А сега насочете волята си - да реализирате усилието и осъществите контрол да си вдигнете ръката. Получава се следната схема:

„Помислих, че си вдигам ръката – Насочих волята си (вложих усилие и контрол) да си вдигна ръката – Резултат: вдигната ръка”

Това е кратка илюстрация на първия и най-основен принцип на начина, по който е организирано действането чрез воля. Ако искате нещо, освен да мислите за него, трябва да разполагате и с воля, за да насочите мисълта си и да я накарате да действа.

Волята е също вид мисъл. Ако не я впрегнете към друга мисъл, тогава Вие единствено мислите нещо, което обаче не правите.

Волята осигурява действия в определени граници. Тя може и трябва да бъде впрягана за осъществяване единствено на реални и достижими цели.

В изложеното до тук се открояват два основни елемента: мисълта и волята, в качеството й на специфичен вид мисъл, насочваща вече създадената такава.

Мислите се създават от мозъка. Човешкият мозък е изолиран от околната среда, той няма пряк досег с нея. Но въпреки това е информиран за ставащото в околната среда. Постъпването на информация в мозъка се опосредява от сетивната ни система, която е съставена от много повече от пет сетива (за подробности, ориентирайте се към материали по биологична психология, също и когнитивна психология).

Цялата околна среда е физическа енергия, а сетивните системи на тялото са чувствителни към някакви форми на физическа енергия. Слуховата система реагира на бързи промени във въздушното налягане (звука). Зрителната система реагира на специфична форма на електромагнитна енергия (светлина). И така нататък. Тази чувствителност на сетивата ни към определени физични характеристики на енергията си има своите граници. Също така следва да имате предвид, че не може да възприемате характеристиките на определен вид енергия, за които нямате рецептори.

Какво е мисълта? Мисълта не е само предаване на електромагнитни сигнали. Иначе щяхме да си имаме мислеща електрическа лампа, примерно... Мисълта е нещо много сложно. Тя е, ненаучно казано, сбор от електромагнетизъм, химия и нервна система (ако трябва да описвам научно, тренингът няма да ми стигне).

Достатъчно за целите на тренинга е да запомните, че мозъкът създава мислите, които са сбор от електромагнетизъм, химия и нервна система. Това е доказано от науката и се използва в медицината за лечение на някои болести.

Мисълта обаче не е нещо нематериално. Не е и някаква мистерия, която по някакъв странен неясен начин се появява свише в мозъка. Напълно разгадана е от науката.

Мисълта заедно с волята предизвикват следствия (Закон за причината и следствието). Заниманията в този тренинг са насочени към това, да се научите да имате основен контрол над причината, а до къде ще стигнете в предизвикването на следствия, това зависи от Вас самите.

Още Фройд констатира, че мислите са осъзнати и неосъзнати; той разделя условно Разума на съзнание, предосъзнаване и несъзнавано/неосъзнато (последното може да срещнете грешно преведено и изопачено като подсъзнание, безсъзнание и пр., които могат да ви подведат).

Необходимо е да се различават видовете мисли и да се разпознават. Защо е необходимо?

Нека се върнем на примера с ръката. Ако вие съзнавате, че искате да си вдигнете ръката, насочили сте си волята да си вдигнете ръката, но полуосъзнавате, че нещо не сте във върхова форма и въобще не осъзнавате, че сте в състояние на свръх-преумора, то може и да не стигнете до там да си вдигнете ръката, въпреки че сте спазили условието да сте го намислили и да сте вложили воля (волево усилие). Ако решите да настоявате, харчите си последната възможна налична ви енергия и може да си предизвикате припадък от неосъзната преумора- това наистина само примерно.

Освен това, каквото и да правите, следва да знаете, че в организма ви мисълта освен електромагнетизъм, наслагва и химия и се движи по нервната ви система, наслагва се и в други клетки на тялото ви. Ако допуснете ярост или агресия, ще се самонакажете с излят в организма ви химичен коктейл, който ще увреди с времето мускулите ви (давате си сметка, че и сърцето е мускул).

2. Медитация - първи стъпки

Затворете очите си и се съсредоточете върху себе си. Следва да усещате местоположението на своето тяло. След това се съсредоточете върху дишането по начина, по който се приписва на Буда, че го е правил и да се отпуснете.

Техника на Буда за навлизане в състояние на медитация:
"Правя дълго вдишване. Правя дълго издишване.
Правя късо вдишване. Правя късо издишване.
Усещам дишането си - вдишвам навътре.
Усещам дишането си - издишвам навън.
Тялото ми се отпуска - вдишвам навътре.
Тялото ми се отпуска - издишвам навън.
Усещам тялото си - вдишвам навътре.
Усещам тялото си - издишвам навън.
Какво спокойно усещане - вдишвам навътре.
Какво спокойно усещане - издишвам навън.
Следвам мислите си - вдишвам навътре.
Следвам мислите си - издишвам навън.
Контролирам мислите си - вдишвам навътре.
Контролирам мислите си - издишвам навън.
Аз се отпускам -вдишвам навътре.
Аз се отпускам -издишвам навън.
Спокойствие и тишина -вдишвам навътре.
Спокойствие и тишина -издишвам навън".

Не трябва да допускате никакви странични мисли и образи да ви безпокоят. Следите начина си на дишане и мислите си, както е описано. Дишането ви трябва да е ритмично и лесно. Просто се оставете на това състояние на спокойна отпуснатост, което ще последва, да ви повлече.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Re: Безплатен онлайн тренинг: медитация
« Отговор #2 -: 20 септември 2017 07:47:30, сряда »
Техника 2

Още някои особености на мисълта и волята. Медитация за създаване на биологична обратна връзка.

1. Още някои особености на мисълта и волята.

Една част от мислите и волята са осъзнати, друга – не. Нека анализираме мястото, където са мислите– тези, които съзнавате, а също и тези, които не съзнавате.

Човек се състои от клетки, тъкани, органи и системи. Между устройството на клетките, тъканите, органите и техните функции има зависимост. Човешките клетки, тъкани, органи може да изпълняват и изпълняват несъзнавано от разума различни функции.

Благодарение на компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс, позитрон-емисионната томография и други, е доказано, че централната нервна система на човека не е изолирана част, която отговаря единствено за управлението на психичните изживявания. Тя е динамична система в състояние на постоянен обмен на информация както със заобикалящата среда, така и с ВСИЧКИ останали системи от човешкото тяло.

Регулацията на функциите в човешкия организъм се извършва от мозъка, но е на ниво несъзнавано. Вие не знаете какво прави в момента дадена произволна клетка на, примерно, дясната ви ръка. То е неосъзнато от вас. Вашата нервна система обаче знае това, просто тя не ви „дава отчет”. Има система за регулация, която ви позволява да следите неосъзнавано какво прави разглежданата примерна клетка – така се предотвратява претоварването на мозъчните функции и нервната системата като цяло.

Системата за регулация се състои от звена, които приемат сигнали, преработват ги и пораждат изходящи (еферентни) въздействия. Такова звено са невроните. А самата регулация е чрез сложни нервно-ендокринни механизми.

Функционирането на човешкото тяло на ниво клетки, тъкани, органи, се контролира както от главния, така и от гръбначния мозък. Голяма част от несъзнаваното е концентрирано в гръбначния мозък, който е най-старото филогенетично образувание в човек и в процеса на еволюция е претърпял най-малко промени. Затова и много от упражненията за контролиране на енергия в източната медицина, са акцентирани върху тази енергия, която е обвързана с гръбначния мозък (гръбначния стълб). Източната медицина е научно призната.

Главният мозък е най-голямата част от централната нервна система. Съставен е от пет части:
1. продълговат мозък (myelencephalon, medulla oblongata);
2. заден мозък (metencephalon), състоящ се от Варолиев мост (pons Varolii) и малък мозък (cerebellum);
3. среден мозък (mesencephalon);
4. междунен мозък (diencephalon) и
5. краен мозък (telencephalon).

Там, където има струпване на мозъчни клетки, веществото е сиво, а там, където са проводни пътища, веществото е бяло.

Тъй като тялото е едно цяло, приемаме, че и осъзнаваното и неосъзнаваното функциониране на мозъка (както и всяка наша телесна част) е едно цяло. Центърът на това едно цяло е главният мозък.

Целта на представената по-долу медитация е да установите собствената си неразривна цялост.

2. Медитация за създаване на биологична обратна връзка.

Правилно е да изберете да се занимавате с този вид медитация, когато сте спокойни и не ви тормозят грижи, когато нямате проблеми с кръвното или с грипа.

Помещението да е добре проветрено и топло. Легнете се по гръб, завийте се. Влезте в състояние на медитация. Онези, които ползват автохипноза, може да я ползват.

Биологичната обратна връзка може да бъде изобразена като затворена ел. верига. В тази ел. верига вашият организъм е контролната система. Реакциите на вашето тяло обикновено се програмират чрез инструкции. Например, инструктирани сте да ускорите своя сърдечен ритъм (при което пулсът ви се отчита на монитор и можете да го видите). По този начин се установява затворена верига за обратна връзка; вие се убеждавате, че ускоряването на пулса не е някаква илюзия, а нещо реалното видимо или пък не (такива експерименти са правени в тонове от една руска изследователка, чието име е Лизина).

Горното илюстрира извода, че биологичната ни система е пълна с вериги за обратна връзка - пулсът, кръвното налягане, температурата, цвета на кожата и прочие се променят в съответните си дименсии в зависимост от нуждите на метаболизма и от емоционалното състояние.

Задачата е да си изработите ваша собствена биологична обратна връзка. Като тук е редно да се внимава, понеже когато тези процеси прехвърлят определени граници, възниква опасност за здравословното състояние на човека.

Продължителността на заниманието да е не повече от 5-10 минути и ако имате проблеми със сърцето или други здравословни проблеми или не сте в максимално добра психична кондиция, задължавам да не правите това упражнение, тъй като може да крие риск за вашето здравословно и психично състояние.

Ако имате заболяване или психиката ви е пренатоварена, то ограничете се до най-обикновена 10 минутна медитация, в която просто усетете своето тяло.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Re: Безплатен онлайн тренинг: медитация
« Отговор #3 -: 20 септември 2017 07:48:15, сряда »
Техника 3

Как да се отнася човек към тялото си. Медитация "Семенце на цвете".

1. Как да се отнася човек към тялото си.

Както вече беше посочено, има огромна разлика между най-обикновеното мислене, в което не е включена волята и между съзнателното систематизирано и насочено волево мислене. Но с това далеч не е изчерпана природата на мисловния модел.

Другото, на което искам да Ви припомня е, че тялото ви и вие самите, това е едно и също нещо. Че не го осъзнавате- това се дължи, както вече беше посочено- на регулацията на функциите в човешкия организъм, извършвана от мозъка на ниво несъзнавано, за да не сте претоварени от постъпваща информация какво прави примерно клетката на дясната ви ръка. Няма разлика между Азът и Тялото. Едно и също нещо са. Осъзнавайки истинската природа на своя Аз, вие следва да се подготвяте да обръщате повече внимание на себе си на всяко едно равнище по равно.

Не бива да противопоставяте една своя част на друга своя част. Ако се противопоставяте сами на себе си или издигате в ранг едни свои части за сметка на други, ще бъдете уязвими на първо място от самите себе си. Ако обиждате себе си, себевъзприемайки тялото си като нещо низше, след време може да имате болести, понеже наслагвайки химия от мисълта, че тялото ви е низше, т.е. с недостатъчна важност, то залагате причина, водеща до следствието да имате болести.

Отнасяйте се добре към себе си, за да продължите и за в бъдеще да сте добре.
Как става това? Най-лесно става чрез употреба на съзидателни мисли по отношение на вас самите.

Със сигурност сте чели достатъчно книги, в които авторите искрено Ви съветват сутрин като се събудите, да си казвате колко сте най- във всичко, за което искате да сте най-във всичко и как ви съветват да се усмихвате на себе си в огледалото. Това е не само приятен начин да започнете деня си, зареждайки се с добро настроение, но е и едно съзидателно послание към вас самите, че се цените и не сте си себебезразлични. И със сигурност химията на едни такива положителни мисли, ще ви бъде от полза.

Това как се себеопределяте, е сравнимо с къща… Ако строите къща, която искате да е здрава, ще подберете най-добрия материал за нея, най-здравият, най- подходящият, най-съобразеният с архитектурата на къщата. Ако не ви вълнува каква къща строите, та затова подберете най-нездравия материал, най-грозната архитектура, то крайният резултат ще има грозен изглед и ще рухне примерно при първото земетресение.

Аналогично е и с човек. Ако не се изграждате, възприемайки за себе си само най-доброто за всяка една ваша част… Затова препоръчвам да използвате съзидателни мисли и да се себевъзприемате като едно цяло. Избягвайте пораженческите модели на себевъзприятие. Управлявайте внимателно и грижовно
към вас самите своя вътрешен свят. Това се нарича афирмация – себеизграждане чрез позитивно мислене.

Току що описах най-елементарният начин за създаване на причина, която да доведе до следствие, което може да потребявате така, както намерите за удачно за вас самите.

Съобразно Закона за причината и следствието, всеки човек мисли и избира свободно и според избора, който прави, залага причина, а съответно и – следствието на тази причина. Когато избираме сами за себе си, събитията следват логиката на този Закон за причината и следствието и това, което ни се случва, няма да е резултат от случайност. Следователно, сдобиването с прецизирани, конкретни и предварително зададени резултати е възможно единствено и само тогава, когато е спазен Законът за причината и следствието.

Целите, които човек поставя пред себе си могат да бъдат активирани и „впрегнати на работа” по различни начини. Сред най-известните са: визуализация, концентрация, идеализация и въплъщение.

ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

В основата на визуализацията е въображението, което – условно – можем да наречен творческа функция на ума. Чрез въображението създаваме в ума си разни „неща” - виждаме ги сякаш са пред нас, когато те не са там.

Трябва обаче да правите разлика между въображение и фантазиране. Да – и двете са творческа проява на ума. Съществената и важна разлика е в това, че в основата на въображението е образната представа, която е свързана единствено с реалността. Фантазирането много прилича на въображението, само че като процес то няма връзка с реалността. Разбира се, фантазирането също има своето място в медитацията, но аз лично не препоръчвам фантазирането да се използва от начинаещи- вредите от неправилната му употреба са повече, отколкото ползите. Първо следва да се овладее реалността и едва след като се опознае добре, да се пристъпи към овладяване на фантазията.

Съзидателната визуализация цели да Ви даде контрол над реалността, като Ви помогне да определите необходимите Ви причинно-следствени връзки.

КОНЦЕНТРАЦИЯ

Концентрацията е на съсредоточаване на мисъл-воля за постигане на определена цел. Като процес и изпълнение, това означава да „изключите” всичко останало и се съсредоточите изцяло и единствено в мисъл-волята, с която работите в момента. Ако липсва концентрация липсва фокусирана цел.

Този процес може да се сравни с обектив на камера, който е разфокусиран. Ако не нагласите фокуса, снимката ще е размазана. Ролята на концентрацията в медитацията е аналогична на фокусирането на обектива - тя фокусира мисъл-волята върху целта.

ИДЕАЛИЗАЦИЯ

Идеализацията е психичен механизъм, при който се преувеличават многократно положителните качества (свои или чужди), или се възвеличава многократно целта. То е същото, което правите, когато се усмихвате на себе си сутрин в огледалото и си задавате установка, че денят Ви ще е хубав и успешен и че се харесвате.

Само трябва да внимавате да не допуснете вманиачаване по себе си и/или целта. Познаването и неразривната връзка с реалността е особено необходимо.

ВЪПЛЪЩЕНИЕ

Това се използва по-често в НЛП, но може да се прилага и при медитация. Представлява задаването в несъзнаваното на образа на някой друг, който то (несъзнаваното) да възпроизведе. Ако е изпълнено правилно въпръщението, то е равнозначно на задаването на цел, която несъзнаваното ще се стреми да изпълни, т.е. принципът на действие е основан на факта, че несъзнаваното може да възприема цели и да ги следва.

2. Медитация "Семенце на цвете"

Тази медитативна техника използва визуализация, т.е. мисълта търпи моделиране и едновременно с това се насочва от волята.

1. Легнете удобно и затворете очи. Отпуснете се. Дишайте равно и не дълбоко. Постарайте се да чувствате единствено физическото си тяло. Не бива да има абсолютно никакви мисли в съзнанието ви. От един момент натам ще се озовете в едно състояние, при което няма да ви се налага да следите дишането си, а то ще е автоматично и няма да сте в състояние да усетите физическото ви тяло. Това е работното състояние, в което се прави настоящата медитация.

2. Както очите Ви са затворени, следва да се е открил еднотипен фон пред вътрешния Ви взор. Това е т.нар. вътрешен екран. Обикновено фонът за вътрешен екран е тъмно-сив. Вътрешният екран, както сигурно вече сте забелязали, не е това, което виждате, когато обикновено затваряте очите си. Това е мястото, където можете да моделирате своите мисли и да ги насочвате чрез волята си.

3. Визуализирайте във вътрешния си екран семенце на цвете, което най-много ви харесва. Визуализирайте как го посаждате, как го поливате. Опишете какво става после.

Ако някъде прекъснете по някаква причина – т.е. моделираният чрез визуализация образ Ви се разпадне, то започнете цялото упражнение от начало. Трябва да можете да моделирате чрез визуализация от началото, та до края без прекъсване.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Re: Безплатен онлайн тренинг: медитация
« Отговор #4 -: 20 септември 2017 07:48:56, сряда »
Техника 4

Медитацията- път към здраве. Медитация на Пустотата.

1. Медитацията- път към здраве.

"Причината и следствието в скритото царство на мислите
са също толкова абсолютни и неизменни, както и в нашия
реален свят от материални вещи.
Разумът е изкусен тъкач както на човешкия характер,
така и на обстоятелствата."
Джеймс Алън

Вселената е изградена от причинно-следствени връзки. Всяко действие или отказ от такова води до определени последствия. Най-простият пример за причинно-следствена връзка е този с чашата с кафе върху масата. Ако бутнете чашата от масата, то кафето непременно ще се разлее. Ще се разлива всеки път, когато бутате чаша с кафе от масата. Може да се разлее по различни начини, в зависимост от дребните, неуловими от съзнанието, разлики в движението ви, но винаги ще се разлива - вие сте заложили причина, водеща до това следствие.

Или иначе казано, най-първият Закон на Вселената: без причина, няма следствие. Чашата с кафето няма да се разлее, ако няма причина да се разлее. И то не каква да е причина, а правилната причина, съобразно останалите Закони на Вселената.

Само правилната причина дава желания краен резултат. Мисълта ви формира/създава причината. Но за да създавате причина, Ви е необходим разумът- да структурирате причината и воля, за да я приведете в действие.

Законът за причината и следствието е валиден при залагането на целта да се поддържа добро здравословно състояние. Затова от значение са причините, които залага човек за реализация на техните следствия в своето бъдеще – бъдещите следствия се предопределят от заложените причини. Ако не водите здравословен начин на живот, вие залагате причината да имате в последствие болестно състояние.

Например ако систематично се прекалява с алкохола, накрая ще има алкохолизъм. А ако се употребява алкохол в разумни граници, то няма да има алкохолизъм. От Вас зависи дали ще развиете алкохолизъм или няма. Въпрос на превенция.

Друг пример е, когато сте изложени на прекомерен стрес. Близо 80% от заболяванията се причиняват от прекомерен стрес. Всичките тези заболявания, Вие можете да си ги спестите чрез медитация, тъй като тя задейства определени реакции в нервната система и по този начин снема напрежението, натрупано от прекомерния стрес.

Ако владеете причините, ще контролирате следствията. Но няма да имате изцяло пълен контрол над ставащото. Причината за това е, че има обективни причини, които не можете да контролирате, тъй като не вие ги създавате. Някои болести възникват по причини, които не сте създали Вие. Такива болести не можете да контролирате. Обикновено това са тежките заболявания. Ако имате такива, не се подвеждайте по автори, обещаващи чудодейни изцеления. В практиката ми съм се сблъсквала със смъртни случаи, породени от такова предоверяване на мошенници и отказ от услугите на компетентни лекари.

Несъздадените от вас причини водят до следствия, които не контролирате.

Ето по-подробно как точно медитацията се явява път към здраве:

Нервната система от функционална гледна точка бива соматична и вегетативна.

Соматичната отговаря за волевия контрол на тялото - движения на мускулите, възприемане на енергията от външната среда; тя управлява цялостната двигателна дейност на организма.
Вегетативната нервна система обхваща и регулира вътрешните органи - сърце, стомах, бели дробове, черен дроб, черва, кръвоносни съдове, жлези и пр. и се състои от два основни дяла:
• Симпатиков;
• Парасимпатиков;

От симпатиковата система се управляват екстремни състояния, изискващи внезапен приток на енергия. Симпатиковата система се изключва едновременно и изцяло. Влиянието на симпатиковия дял води до това, да се учестяват и усилват съкращенията на сърцето, което означава, че се подобрява кръвоснабдяването в работещите мускули, разширяват се бронхите, повишава се телесната температура и се осигурява повече енергия за организма при физическа работа.

В контролирана среда симпатиковата система не е жизнено необходима, тя е важна при стресова ситуация. Центърът на симпатиковата система може да се приеме, че е Слънчевият сплит, който е пресечна точка на нерви.

Парасимпатиковият дял има точно противоположно действие - контролира нормалното поддържане на организма: усвояването на градивните елементи и енергията от храната. Не се изключва едновременно и изцяло. Активира се при необходимост.

Обикновено (но не винаги задължително, защото понякога действат едновременно) двете системи имат противоположни ефекти върху даден орган.

Това, което техниките за медитация правят, е всъщност да задействат противоположната на стреса реакция на организма, за да се върне той в нормалното си състояние. Тези техники използват това, че парасимпатиковата нервна система забавя сърцето, намалява кръвното налягане и успокоява дишането. Именно така медитацията се превръща в начина да се избегнат 80% от заболяванията.

Обобщено казано, медитацията подпомага появата на парасимпатиковата реакция, с което се избягва хронифицирането на състоянието, при което в организма се предизвиква и поддържа висока симпатикова възбуда.

2. Медитация на Пустотата.

Медитацията на Пустотата е такъв вид медитация, при който се цели отсъствието на мисли. Този вид медитация често е предхождащ етап на други форми на медитация и по думите на Джиду Кришнамурти, изказани в неговата книга "Медитацията", в такова състояние изчезват всички видове мисли и желания и се достига до състояние на дълбок покой, след който идва вътрешно осъзнаване, предизвикващо състояние на неизразимо блаженство. В това състояние човек може да изкара дълго. А според Далай-лама XIV, точно този вид медитация е пътят към особеното състояние на осъзнаване, известно в източната философия като Просветление.

В източната философия Пустотата се разглежда като първооснова на всичко съществуващо. Всичко произхожда от Пустотата и се връща при нея. Целта е да се възприеме светът в цялото му многообразие, в което той се проявява, е необходимо да се успокои психиката, да се отхвърлят възприетите стереотипи и да се подходи към ситуацията като към нещо ново. Причината е, че светът се отразява в нас, както образът се отразява във водата. Ако водата е замътена и раздвижена, то нищо няма да се отрази. Така че, за да се осъществи възприемането на света от психиката по правилния начин, е необходимо всички процеси в психиката да са сведени до нула и след това, на така създадения фон, да се започне възприемането на света.

Медитацията на пустотата се възприема като една от най-сложните медитации. Сложността и се състои в това, че след като са спрени всички мисли, следва да се осъзнае света.

Започнете да медитирате. Заемете поза, която да Ви е удобна и да позволява добре да се отпуснете. Мислено отпуснете всичките си мускули. Не бързайте. Всеки мускул, който е напрегнат, подава сигнал за това в мозъка, който може да попречи на медитацията, затова трябва да сте наистина добре отпуснати.

Представете си, че Вашето тяло е потопено във вода. Бавно го слейте с водата, така че да чувствате хармония. Усетете безграничността на пространството. Станете част от това пространство. Наслаждавайте се на чувството на безграничност. Усетете свободния полет. Може да възникне чувство на еуфория. Не му обръщайте внимание. Не се напрягайте и не се опитвайте да предизвиквате никакви чувства и нищо насила. Каквото стане, това е.

Постарайте се да няма никакви мисли в главата Ви. Оставете мислите си да се изнизват, но не им обръщайте внимание и постепенно те ще престанат да се появяват. В един момент след известна практика по този начин, ще се окажете в състоянието на Великото Безмълвие, а с него ще дойде и състоянието на Пустота.

Не излизайте рязко от състоянието на медитация. В продължение на 5-10 минути възвръщайте обикновеното състояние на тялото си и на това, което е около Вас. Едва след това прекратете медитацията.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Re: Безплатен онлайн тренинг: медитация
« Отговор #5 -: 20 септември 2017 07:51:43, сряда »
Техника 5

Системата на Джейкобсън за прогресивна релаксация.


Както вече беше посочено в увода, медитацията е състояние на вътрешна релаксация, концентрация, визуализация и др. върху обект, мисъл или състояние на не(о)съзнаване.

В тази връзка сега ще Ви запозная с ползите от Системата на Джейкобсън за прогресивна релаксация. Тя е в три етапа.

Първият етап е изпълним в домашна обстановка и е за начинаещи.
Ляга се в удобна поза по гръб със затворени очи. Работи се с мускулните групи една по една. Напряга се, а после се отпуска една мускулна група, като се отбелязва чувството на напрежение и отпускане. Започва се мускулите на едната ръка. Долната част на ръката се напряга като се свива ръката назад в китката, чувството на напрежение се наблюдава в продължение на няколко секунди (1-2-3 секунди), след това ръката се отпуска и се наблюдава разликата между напрежение и липса на напрежение (пак толкова секунди). Като се приключи с мускулната група, тя трябва да остане без напрежение в нея и напрежението не трябва да се появява в тази мускулна група, докато се работи със следващата, а такъв процес се предизвиква с колкото мускулни групи дойдат на ум. Крайната цел е пълно отпускане без напрежение. Класиката е занимавката да е с продължителност от 10 до 30 минути на този етап.

Вторият етап следва, когато се напредне в първия.
Произтича от факта, че техниката може и е приложима не само в домашни условия, а навсякъде, където човек се почувства изложен на стрес. Защото е ясно, че ако сме примерно на работа, никой няма да ни осигури тиха приятно тъмна стая, където да си затворим очите и да се отпуснем, за да снемем побъркващите ни телесни реакции от дистреса.

(повече за разликата между стрес, дистрес и еустрес можете да прочетете тук: КЛИК)

При този втори етап на системата на Джейкобсън все така човек си е в удобната стая у дома. Като се достигне до състоянието на пълното отпускане без напрежение в мускулните групи, трябва да си представяте онези места, онези ситуации, в които считате, че ще Ви дотрябва въпросното състояние на спокойна отпуснатост, за да може да задържите и овладеете стресът да не стане на хронично състояние на дистрес, за да може да имате контрол над дадена ситуация чрез контрол над своето поведение и личните Ви усещания.

Като се приключи с описаната представа, от легнало положение със затворени очи, очите се отварят и се сяда. И започва да се предизвиква отново напрягане и отпускане по мускулни групи, вече в седнало положение и на отворени очи. Крайната цел е да се достигне до същото състояние на отпуснатост. Постепенно този номер се пробва при вършене на разни неща из дома. Чете се книга или вестник- и се пробва това едновременно с четенето. Или се чисти нещо, а едновременно с това и се прави и посоченото напрягане и отпускане.

Третият етап е пренасянето на наученото в реални житейски условия.
Това е венецът на всички усилия. Всички мускулни групи, които не са пряко свързани с работата, се отпускат (ако вървим, може да си отпуснем ръцете, ако седим на бюро, то отпускаме краката) и това след секунди ще води до познатото състояние на транс (медитация, релаксация, автохипноза- името, с което ще го наричаме няма значение, нека да е на който както му е удобно, така да го нарича). И след като се постигне, може да се използва, за да се върши дейност, но вече с друга нагласа и друг контрол.

Ако е на работното място, може да го ползвате и за почивка, но за не повече от минутка, иначе се превръща в средство за оттегляне от света, а не в средство, което да ви спаси от дистреса.

Описаната техника, за да има резултати, трябва да се практикува редовно и регулярно. Освен това трябва да се избягва нетърпението за незабавни резултати, а човек следва да се съсредоточи да се отпусне.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 936
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Re: Безплатен онлайн тренинг: медитация
« Отговор #6 -: 20 септември 2017 07:53:04, сряда »
Техника 6

Медитация "Пламък"


Тази медитативна техника има за цел да даде очистване, обновление и развитие на личността. Тя се състои от няколко етапа, през които във визуализиран огън се "гори" всичко, което Ви тежи и Ви пречи.

Не е грешно медитация "Пламък" да се осъществява като се изпълняват накуп последователно всички етапи. Не е грешно и да се изпълнява по отделно етап след етап, като се оставя отстояние от време между отделните етапи, в размер колкото Ви е необходимо за достигане до следващия етап.

Какъв вариант на изпълнение ще изберете, зависи от Вас, а също и от това колко и какво има да се "гори" в медитативния пламък.

Ако няма много негативни събития и проблеми за "горене", тогава един час е напълно достатъчен, за да се минат всички етапи на медитация "Пламък" .

Ако има само един, но по-сериозен проблем, тогава изпълнението на медитацията може да е или чрез минаване през всички етапи накуп, или чрез минаване по етапите с прекъсване за определен период от време между тях, според както почувствате, че е по-удачния за Вас вариант.

Ако са много проблемите и са по-сериозни, по-напрягащи и тежки, тогава освен посочените варианти, може да се прибави и още един, по който би могло да се работи, ако желаете: да се изпълнят всички етапи без разбиване на последователността в рамките на 1 медитативна сесия, но съсредоточени само върху "горенето" на всичко свързано само с един проблем за една медитативна сесия. При това положение медитацията се прави няколко поредни пъти, т.е. прави се няколко медитативни сесии, по една медитативна сесия на вечер примерно, като всека медитативна сесия е посветена на "горенето" на даден проблем, докато не се изчерпат проблемите, които следва да бъдат "горени".

Важно е, в случай, че работите с по-тежък проблем или проблеми, да подходите внимателно и да изберете вариант с отстъп от време между отделните медитативни етапи, за да не се чувствате прекалено смазани психически.

Важно е също така и да се изпитат абсолютно всички чувства, които изникват по време на медитацията. Не трябва да се спира нищо от тях, дори най-крайните чувства, като гняв, агресия и други. Необходимо е да има преживяване на всичко отначало, в пълен размер, каквото и да става. Много неща се осмислят, докато се оставя всичко да изплува и да бушува накъдето и както дойде.

Едва тогава човек може пълноценно да се преорганизира от един момент натам и да отвори нова страница за нови изживявания. Това е моментът на Пречистването. Тогава се добива освобождаване и инсайт.

Според това какъв е вариантът, по който сте избрали да изпълните медитация "Пламък" и колко са проблемите и негативните събития, с които работите при тази медитация, е и начинът, по който се проявява резултатът.

Може да се изпита незабавно пречистване, ако е заложена работа с по-лек проблем. При по-тежък проблем или проблеми, резултатът идва с времето и на пластове.

Ето подробности за самите етапи:

Първи етап.

Влезте в състояние на медитация. Визуализирайте огън. Това ще бъде Очистващ и Обновяващ огън, който следва да изпепели всичко, което Ви тежи и Ви пречи.

На този огън изгорете всичко, което не Ви трябва и не желаете да е част от Вас (примерно пушите, но не желаете да продължавате с това). Изчистете своята личност от всичко, което тя е складирала и вече не ползва, включително стари страхове и стари съмнения. Внимавайте в пламъка да не попада нищо актуално за Вас, което все още да Ви въздейства психически. Такива неща се горят по другите етапи по специален начин.

Запазете в себе си само най-хубавото, онова, което Ви дава сила и Ви вдъхновява да продължите напред.

Втори етап.

На втория етап се продължава с изгарянето на всичко, което пречи на живота в хармония. Това са всички проблеми с близките, всички натоварващи делови проекти, всички възниквали във времето проблеми на работното място, всички финансови дългове и т.н.

Тези неща обаче не е достатъчно само да ги горите, тъй като ако остане единствено горенето, ще си зададете сами на себе си грешни установки и ще имате изникващи проблеми в последствие.

Правилното е всичко изгорено на втория етап да върви с визуализация как проблемът завършва с успешно разрешение. Примерно, ако сте се карали с някого, то след като изгорите това неприятно събитие, визуализирайте как се сдобрявате и възобновявате добрите приятелски взаимоотношения с този човек.

Трети етап.

На този етап в огъня се изгарят всички минали влюбвания, които са завършили с разбито сърце. Изгарят се всичките разочарования, които несполучилата любов е предизвикала. Изгарят се и безответната любов, предателствата, цялата болка.

След като се приключи с това, се прощава първо на себе си и после и на всеки, който е бил причина за изгорените нараняващи емоции.

Четвърти етап.

Изгорете всички свои остарели възгледи и стереотипи, всяка остаряла и вече неактуална Ваша философия, неактуалните духовни практики, остарелите Ваши системи от вярвания.

Изгорете всички неправилно направени компромиси. Може да са компромиси с Вас самите или пък да са компромиси с околните.

Пети етап.

А сега идва ред на обновлението. Визуализирайте в пламъка на огъня всичко онова, което бихте искали да съхраните. Визуализирайте най-хубавите си спомени, най-ценените си навици, най-хубавите си взаимоотношения с околните, най-добрите си постъпки, най-скъпите си хора и всичко, на което държите, а това може да са не само хора, но и домашните четириноги любимци и пернатите, може да са домът Ви, колата Ви. Не пропускайте нищо. Включително визуализирайте себе си в огъня. Визуализирайте как пламъкът на огъня увековечава тези положителни за Вас неща и увековечава Вас самите в качеството Ви на пречистени.

Шести етап.

Визуализирайте отново само пламъка на огъня. Визуализирайте как пламъкът бавно угасва. Излезте бавно от медитацията.

Опишете по темата как се почувствахте.

Поздравления. Вашият път към здраве чрез медитация успешно започна! Не забравяйте, че от тук насетне трябва редовно да се занимавате с медитация, за да може тя да Ви е наистина от полза.