Автор Тема: Не мога да преодолея раздяла  (Прочетена 1183 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Malena

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 6
  • Карма: +0/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
Не мога да преодолея раздяла
« -: 26 февруари 2020 14:23:08, сряда »
Здравейте,
пиша тук с молба за съвет.
Разделих се с приятеля си преди повече от 8 месеца, но изпаднах в жестока депресия след тази раздяла. Тя беше по моя собствена инициатива, заради виртуални флиртове от негова страна и липса на отговорност и грижа към нашата връзка като цяло. Не искаше семейство и деца.  И въпреки всичко още изпитвам силна болка, любов и емоции към този мъж. Започнах да дълбая в детайли, какво съм могла да направя по- добре или как е трябвало да реагитам,  също и как не е трябвало да реагирам и съм в един омагьосан кръг. Той направи плахи опити за връщане 1- 2 семици след раздялата и след това престана. Окончателно. Пишем си рядко -  само, за да си честиттим празници, съвсем в рамките на добрия тон. Не се виждаме. Но ми е трудно да го преодолея. Чувствам се така, сякаш съм загубила едиснтвения човек, че съм била прекалено взискателна към него. Изпитвам вина за това. Често плача  и се будя с мисли за него. Не мога да поправя нищо и го знам и също така осъзавам ,че ако той ме обичаше наистина, нямаше да ме пусне да си тръгна толкова лесно и щеше да има поне малко уважение към моблите ми, които никога не уважи. И въпреки това нещо в мен ме изяжда и не мога да намеря покой в душата си. Не знам защо ее чувствам така, след като във връзката си с него не се чувствах щастлива, не се чувствах сигурна, изпитвах страх и плачех, защото не можех да му кажа какво ме наранява,  чувствах го далечен и студен и ако му споделях, како ме наранява, той проявяваше рзбиране за картко и продължаваше с неуважително поведение. На два пъти в шкафа му открих колиета - подаръци за негови приятелки. По- късно сподели, че едната му е слабост и я харесва, и ако е могъл, щял  да бъде с нея. Това ме унизи и просто не издържах. Не мога да разбера, защо се чувствам така сякаш съм загубила любовта на живота си? Това не е така и го осъзнавам... Явно съм развила зависимост, която е основана на друго, не на любов. Мисля, че имам нужда от помощ, не съм тийнейджър, зряла жена на 35 години, не може да си позволява подобни разрушителни емоции. Не знам как да изляза от този омагьпосан кръг.

Неактивен mariya_koeva

  • ПСИХОЛОГ
  • Глобален модератор
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 767
  • Карма: +17/-0
  • Пол: Жена
  • Нека заедно намерим пътя към промяната!
    • Профил
    • https://psychologist-koeva.blogspot.com/
Re: Не мога да преодолея раздяла
« Отговор #1 -: 27 февруари 2020 17:50:31, четвъртък »
Здравейте, Malena!

Вие сама сте написала, че сте чувствала този мъж "далечен" и студен, не Ви е уважавал, дори е купувал подаръци за други жени. Със сигурност това не е бил Вашият човек и е по-добре, че всеки от Вас е поел по пътя си. Защото такива взаимоотношения са разрушителни и са с предрешен край. Точна рецепта как да се справите с тъгата не мога да Ви дам, защото няма такава. Но мога да Ви посъветвам да се опитате да направите следното:

- Напишете си плюсовете и минусите, които сте имала в тази връзка. Погледнете кои надделяват повече - плюсовете или минусите. Ако са минусите, това е още един начин да потвърдите пред себе си, че връзката с този мъж Ви е действала по-скоро негативно, отколкото положително.

- Повярвайте, че Вие заслужавате нещо по-добро и заслужавате да сте щастлива с човек, който ще Ви прави щастлива.

- Бъдете активна. Недейте да стоите безучастно, когато можете да "обновите статуса" си. Спортувайте, танцувайте, наслаждавайте се на хобитата си. Опитайте се да се избавите максимално от мислите за бившия Ви.

- Блокирайте го в социалните мрежи. Само една негова снимка или статус Ви е достатъчен, за да се сетите за него и да изпаднете в меланхолия. Изтрийте номера му, изтрийте/изхвърлете всякакви неща, които Ви напомнят за него.

Ако тъгата Ви обаче продължава, ще е добре да посетите психолог в реално време и пространство.

Успех!

Мария Коева
психолог
Мария Коева
Психолог

mariyakoeva7@gmail.com
www.psychologist-koeva.blogspot.com