Автор Тема: Релаксация и медитация - техники  (Прочетена 750 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 935
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Релаксация и медитация - техники
« -: 20 септември 2017 07:39:23, сряда »
Релаксацията може да включва в себе си йога, зен, медитация, биологична обратна връзка, хипноза, автохипноза, автогенен тренинг и някои методи на психотерапия, може да включва НЛП. Изобщо релаксацията е един много всеобхватен като практика тренинг. И съществуват много системи за релаксация, повечето от които са взели за своя основа системата на Джейкобсън за прогресивна релаксация.

Релаксацията е идваща като дума от английското rеlах - отдих. Всъщност, правилното изписване на името е RELAXATION TRAINING. Почивката е едно съвсем нормално състояние на организма, на базата на което са разработени техниките за релаксация, с цел борбата срещу стреса, тревожността и други подобни.

Стресът активира симпатиковата нервна система и реакциите на учестено сърцебиене, повишено кръвно налягане и бързо дишане или т.нар. синдром на борбата или бягството. Точно това е било полезно в праисторията, като видиш хищник, тази реакция на стрес, която описах, ръководила поведението да се биеш или да бягаш, без при това да има хронично поддържане на висока симпатикова възбуда, която да доведе до нежелани реакции.

Днес обаче, ако си подложен на стрес, примерно на работното място, никак не върви нито да се биеш с компютъра, понеже е източник на зариване в работа, пораждаща стрес с посочените физически промени, нито да си станеш от работното място и да избягаш. И двете ще означават да останеш без работа, а от там и без препитание, което е много лошо, ако не си осигурил къде да те наемат след като се окажеш без работа. Пък и на новото място стресът може да не е осезаемо по-малко.

Използва фактът, че стреса е едно такова нещо, което активира симпатиковата нервна система и реакции от типа на учестено сърцебиене, високо кръвно налягане, бързо дишане и т.н., които някога в праисторията, са ни били полезни, но днес са по-скоро проблем.

Това, което техниките за релаксация правят, е всъщност да задействат противоположната на стреса реакция на организма, за да се върне той в своето нормално състояние. А именно възползват се от това, че парасимпатиковата нервна система забавя сърцето, намалява кръвното налягане и успокоява дишането. Или обобщено казано, тренингът в релаксация подпомага появата на парасимпатиковата реакция, с което се избягва да се получи така, че да стане хронично състояние на организма да се предизвиква и поддържа висока симпатикова възбуда.

Мнозина определят медитацията като състояние на немислене, на спокойна отпуснатост, което протича в алфа ритъм. Някои изследователи на медитацията, като например Доц. Д-р Васил Йончев, са на позицията, че медитацията и хипнозата имат сходство.

Правилно е да изберете да се занимавате с транс, когато сте спокойни и не ви тормозят прекалено големи грижи и нямате проблеми с кръвното или с грипа. Отделете си един, два часа за заниманията, в удобно за вас време или вечер, когато си лягате да спите. Помещението, което ще ползвате, е желателно да е добре проветрено и топло. Излегнете се по гръб. Ако смятате, че стаята ви по разни причини не е достатъчно топла - увийте се.

Ето една лесна за постигане техника за изпадане в медитация, който се приписва на самия Буда:

"Правя дълго вдишване. Правя дълго издишване.
Правя късо вдишване. Правя късо издишване.
Усещам дишането си - вдишвам навътре.
Усещам дишането си - издишвам навън.
Тялото ми се отпуска - вдишвам навътре.
Тялото ми се отпуска - издишвам навън.
Усещам тялото си - вдишвам навътре.
Усещам тялото си - издишвам навън.
Какво спокойно усещане - вдишвам навътре.
Какво спокойно усещане - издишвам навън.
Следвам мислите си - вдишвам навътре.
Следвам мислите си - издишвам навън.
Контролирам мислите си - вдишвам навътре.
Контролирам мислите си - издишвам навън.
Аз се отпускам -вдишвам навътре.
Аз се отпускам -издишвам навън.
Спокойствие и тишина -вдишвам навътре.
Спокойствие и тишина -издишвам навън".

Това е медитация, при която се създава контрол на автономните реакции чрез биологична обратна връзка (визирам контрола върху дишането в дадения случай).

Биологичната обратна връзка може да бъде изобразена като състояща се от затворена верига, която включва организма като контролна система, реакцията му и средство за регистриране и представяне на реакцията пред контролната система, която обикновено е програмирана чрез инструкции. Например човекът е инструктиран да ускори своя сърдечен ритъм (при което примерно пулсът му се отчита с монитор и му се представя). По този начин се установява затворена верига за обратна връзка и ускоряването на пулса не е някаква илюзия, а е нещо, дето може да се види има ли го реално или го няма (такива експерименти са правени в тонове от една руска изследователка, чието име е Лизина). Т.е. биологичната ни система е пълна с вериги за обратна връзка - пулсът, кръвното налягане и прочие (ако щете и телесната температура или стомашната секреция дори) се променят в съответните си дименсии в зависимост от нуждите на метаболизма и от емоционалното състояние. Като тук е редно да се внимава, понеже когато тези процеси прехвърлят определени граници, възниква опасност за здравослословното състояние на човека.

Самата техника е на затворени очи да се съсредоточите върху себе си. Следва да усещате местоположението на своето тяло. След това се съсредоточете върху дишането по начина, по който се приписва на Буда, че го е правил и да се отпуснете. Не трябва да допускате никакви странични мисли и образи да ви безпокоят. Следите начина си на дишане и мислите си, както е описано. Дишането ви трябва да е ритмично и лесно. Просто се оставете на това състояние на спокойна отпуснатост, което ще последва, да ви повлече.

Ако не стане от първия път, не се притеснявайте. Въобще не е задължително да стане от първия път. Първият път може и да заспите, което е нормално и не бива да ви притеснява.


Автор: психолог Людмила Боянова