Автор Тема: Техника за автохипноза на Бети Ериксон  (Прочетена 5040 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Техника за автохипноза на Бети Ериксон
« -: 20 септември 2017 07:37:48, сряда »
Някои от основните допускания

Този метод на автохипноза е основан на следващите допускания. Макар да съществуват и контрапримери, тези допускания се пригаждат за разбиране и използване на този процес.

"Измененото състояние" на съзнанието възниква, когато вие обработвате информация в друга система на представяне, различна от основната.

Хипноза- състояние на съсредоточено, фокусирано внимание.
Потапянето в транс включва преместване на вниманието от външните усещания на вътрешните.
Вие можете да се доверите на своето несъзнавано.
За изменението не трябва съзнателно разбиране.

Давайте да разгледаме тези идеи една по една.

Системи на представяне и изменено състояние

Ние обработваме информация (т.е. мислим) в картини, звуци и чувства. В НЛП тези видове възприятия се наричат системи на представяне.

V - визуална система. Външните обекти, които ние виждаме и вътрешните картини, които ние създаваме. Тук спадат спомнянето в картини ("Как изглежда Кремъл"), конструирането на образи (" А как той би изглеждал, ако го бяха разкрасили със сини и жълти ивици"), а също така и това, което ние виждаме вживявайки се.

A - Аудиална система - външните звуци, които ние слушаме и вътрешните звуци, които ние създаваме. Тази система включва в себе си спомнянето на думи или звуци, въображаемите думи или звуци, "разговорите със себе си" и т.н.

K - Кинестетична система - нещата, които ние възприемаме с тялото си. Това могат да бъдат действителни физически усещания или въображаеми. Можете ли да си представите, че сте на плажа и да почувствате пясъка по пръстите на краката си?

Повечето от нас развиват най-голяма ефективност в тази или онази система на представяне, макар че ние всъщност през цялото време ползваме и трите системи на представяне.

До колко това е така и човек, който "мисли" в картинки, не изпитва изменено състояние на съзнанието, просто визуализирайки. Също така, ако този човек изпитва поток от чувства и усещания, това би било необичайно - в действителност става въпрос за обработка на информация по друг, различен от обичайното, способ.

Фокусирано внимание
Стереотипният образ на хипнотизатора, държащ часовник или друг обект за фиксация на вниманието на клиента е резултат от това разбиране за хипноза. Ако ви се случи да се увлечете по гледане на телевизия, слушане на музика или четене на книга, то вие вече сте изпитали „естествено възникващ транс”.
„обърнато навътре”
Хипнотичните преживявания обикновено се фокусират върху вътрешното, това е един от случаите, когато ние отключваме вътрешните си впечатления и пренасяме вниманието вътре.

Вие можете да се доверите на своето несъзнавано.
Вашето несъзнавано е натъпкано с ресурси. В течение на живота то е узнало доста и може да използва своите знания в процеса на хипноза. Вашето съзнание може едновременно да обработва само ограничено количество информация. Вашето несъзнавано не е чак толкова ограничено. То може да мисли холографически и е способно да намира по-хубави решения, отколкото разсъдъка. Този процес е устроен така, че използва всички преимущества и ресурси на несъзнаваното.

Съзнателното разбиране не е необходимо да се промени
В много процедури за автохипноза участниците влизат в транс, а след това си дават внушения. На мен ми се струва, че ако съзнателно разбирам какво трябва да направя в дадения случай, то нуждата от хипнозата на първо време отпада. На практика често се случва именно разсъдъка да не дава да се променим. Това съзнание казва: „Аз не мога” или „Аз не зная как”, или „Това умът ми не го побира”. И което е удивително, но вземете го под внимание, че понякога водим „разговор със себе си”, който не е несъзнателен. Процесът, описан по-долу отвлича съзнанието, така че то престава да се меша, а през това време несъзнаваното върши цялата работа.

(бел. психолог Боянова: Една от причините Фройд да се откаже от ползването на хипноза е именно тази, че човек не е автомат, изпълняващ команди. Б. Ериксон не представя информацията съвсем коректно- нещата са доста по-сложни и включват осъзнаването от разума, за да има реална ефективност при постигането на поставената цел).

Техника на автохипноза

Застанете удобно. Намерете поза, в която лесно можете да останете през цялото време, докато трае процесът на автохипноза. Може да седнете или да легнете, като седенето евентуално ще ви предпази от заспиване. Изправете се, гледайте пред себе си, дишайте бавно и леко. Позволете си да се отпуснете.

Време. Определете колко време смятате да ви отнеме да изпаднете в автохипноза и го обявете на себе си, примерно: „Аз ще бъда в автохипноза за 20 минути” (или колкото искате). Ще ви възхити точността, с която вашият „вътрешен часовник” следи за вас времето.

Цел. Следва да обявите на себе си целта на изпадането ви в автохипноза. При този процес ние позволяваме на несъзнаваното да работи над дадената цел, а не над последователни внушения, следователно формулировката на целта трябва да отчита този факт. Ето какво казвам аз: „... с цел да позволя на моето несъзнавано да направи съответстващите настройки, за да ми помогне ____________". Поставете вместо празното място това, което искате да достигнете, примерно „да развия по-доверчиви отношения с околните”. Аз зная, че този текст е доста „учебникарски”, но в такъв вид го получих от Джон Гриндер. Точните думи всъщност не са толкова важни, а е важен фактът, че вие предавате процеса на своето несъзнавано.

Състояние на излизане. Накрая, обявете на себе си, в какво състояние вие искате да бъдете, когато завършите този процес. Обикновено, за изхода от хипноза ние сме чували, че е нужно да се чувстваме: „разсънени, концетрирани и освежени”, но в действителност това може да не е същото, което ни е необходимо. Примерно, ако след заниманията с хипноза ви е дошло времето за сън, вие може да предпочетете да сте „отпуснати и готови за сън”. А ако след това ви предстои да се занимавате с някаква работа, може да искате като излизате от транса да сте „мотивирани и енергични”. Просто кажете на себе си: „ И когато аз изляза от транса, ще се чувствам ___________".

Процес. Тази диаграма по-долу може да ви помогне.



Гледайки пред себе си, отбележете три неща (едно по едно), които вие виждате. Правете това бавно, спирайки се за момент на всяко от тях. Най-добре е, ако това са малки вещи, например петно на стена, ъгъл, рамка на картина и други. Някои хора обичат да ги назовават, когато ги гледат: „Аз виждам пукнатина на рамката на вратата”. (Ако не знаете, как се нарича, пробвайте с: „Аз виждам това нещо ето там”). Тези три визуални връзки са представени на диаграмата с три V (визуално) в най-горния ред.

След това превключете вниманието на аудиалния канал и отбележете пак едно след друго три неща, които чувате. (вие забелязвате, че това позволява да инкорпорирате окръжаващите ви звуци, които иначе биха ви отвличали). Това е представено на диаграмата чрез три А (аудиовизуално).

Идва ред да се обърнете към своите чувства и да отбележите три усещания. Все така преминавайте от едно на друго бавно. Полезно е да се използват усещания, които обикновено остават незабелязани, напромер, тежест на очите, текстурата на дрехите, усещането на верижката на часовника и други. Това е представено на диаграмата с три К (кинестетично).

Продължете процеса с две визуални, след това с две аудиални и накрая с две кинестетични впечатления.

Точно така продължавайте (бавно!) с едно впечатление във всяка система.

Вие завършихте „външната” част от процеса. Сега трябва да се започне вътрешната част.

Затворете очи.

Предизвикайте какъвто и да е образ. Не се напрягайте. Може да създадете образ или просто да използвате това, което само ще се появи. Това може да бъде точка светлина или прекрасен плаж, или пица. Ако каквото и да е се появи от самосебе си, използвайте го. Назовете го, както вече правехте. Това е първото V от „вътрешната” част на диаграмата. (Аз обикновено виждам замъка на крал Людвиг в Бавария... Не ме питайте защо)

Задръжте момента и позволете на себе си да забележите какъвто и да е звук или само го предизвикайте и го назовете. Въпреки че това е технически „вътрешна” част, ако чуете звук от вън или в стаята, използвайте го, това е нормално. Помнете, че идеята е в това да инкорпорирате онова, което възприемате, за да не ви отвлича. Обикновено, ако няма външни звуци, аз слушам мексикански ансамбъл. И отново не питайте защо... Това представя първото А от вътрешната страна на диаграмата.

След това забележете и назовете каквото и да е усещане. Добре е то да е вътрешно, възползвайте се от своето въображение (Аз чувствам как моите ръце се нагряват от летното слънце). Както и при звуците, ако вашето внимание е привлечено от реално физическо усещане, използвайте го. Това е първото К на вътрешната страна на диаграмата.

Повторете процеса с два образа, след това с два звука, след това с две усещания.

Повторете цикъла още веднъж, използвайки три образа, три звука и три усещания.

Завършване на процеса. По време на този процес е напълно нормално да „заминете” или да загубите съзнание. Отначало някои мислят, че са заспали. Но обикновено се оказва, че вие автоматично се връщате в края на определеното време. Това е доказателство, че вие не сте заспали и че вашето несъзнавано е правило това, за което сте го помолили.

NB: Мнозина не достигат до края на процеса. Това е съвършено нормално. Ако вие завършите процеса до изтичането на указания срок, продължете с 4 образа, звуци и усещания, след това с 5 и т.н. Що се отнася до вашата цел, вярвайте, че вашето подсъзнание работи за вас във „фонов режим” по време на процеса. Редовната практика ще подобрява вашите резултати.

За вас подготви по материали от чуждестранния печат: психолог Л. Боянова