Автор Тема: Регресивна хипноза  (Прочетена 2778 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Регресивна хипноза
« -: 20 септември 2017 07:33:15, сряда »
Едно от най-интересните направления на хипнотерапията, заключаваща се в лечебно използване на "пътешествието" на пациента във времето. Този метод в известна степен може да бъде отнесен както към класическата медицина, така и към традиционната, до колкото корените му се намират назад във вековете.

Един от най-удивителните и малкоизучени феномени на хипноза се явява феномена за пълно връщане на човека в миналото или поставянето му в примерно бъдеще (възрастова регресия и прогресия).

Във възрастовата регресия може да се внуши на пациента много ранен етап от неговия живот, дори до момента на раждането. При това цялото поведение - мимика, реч, мислене, почерк и даже много физиологически показатели, напълно съответстват на внушената възраст. Най-ярката трансформация на психиката се явява моделът на периода на раждането с характерното за тази възраст поведение и даже неврологични реакции: детски плач, сучещи и хващателни рефлекси, т.нар. "плуване" на очите и даже на характерната за тази възраст електроенцефалограма.

При внушение например на 6 годишна възраст, жена строи къщичка, играе си с кукла и я къпе, говори и се държи като 6 годишно момиченце.

И така при постепенното внушаване на пациента на все по-голяма и по-голяма възраст, хипнологът може да мине през целия негов живот, заедно с него и даже да "погледне" в бъдещето му.



На снимката е заснет човек по време на сеанс за хипнотична регресия

В състояние на възрастова регресия функциите на хипнолога могат да се отнесат не само до лечение, но и да служат за мобилизация на творческите способности на пациента.

Например млад човек упорито изучава чуждестранен език. Необходимостта от знаенето на езика той е осъзнал чак в университета, а в детството му неговите родители и учители така и не са успяли да го заинтересуват да учи език. В процес на регресия към първите години на неговия живот му се внушава, че това е важно за него. И става чудо- човекът става отличник в ученето на чужд език.

Често, връщайки човек в началото на заболяването, с помощта на хипнотична регресия, се удава да бъдат лекувани много психосоматични заболявания, като например язвена и хипертоническа болест, бронхиална астма, алергии, ревматоиден полиартрит, сексуални разстройства и други.

За разлика от психоаналитиците, лекарите-хипнолози възкресяват в началото на сеанса преживяните в миналото стресови ситуации и отстраняват техните последствия, след което накрая изтриват от съзнанието спомена за преживяното, за да не може да бъде нанесена нова травма (причиняват умишлено постхипнотична амнезия).

"Пътешествието" напред във времето може да прерастне във възрастова прогресия, т.е. може да се внуши възраст, по-голяма от реалната.

Да разгледаме за пример следната ситуация. Идва студентка от Консерваторията с оплакване от това, че и е трудно да излезе на сцена, понеже се чувства неуверена в себе си. Тогава и се внушава, че не е на 22 години, а примерно е на 32 и вече 10 години успешно изнася концерти и е участвала в международни конкурси. Такова терапевтично въздействие маха проблемите на студентката.

Феноменът за възрастовата прогресия може да бъде разглеждан и като начин да се види как човек би могъл да реагира в бъдещето на различни стресови и жизнени ситуации и по този начин той да се подготви да се справя с бъдещи проблеми във възможно най-добър вариант. В частност на вниманието на автора на статията е бил предложен метод на синтез на регресия и прогресия, според който се съчетава енергичността и жизнерадостта на младостта с увереността и др. на по-зряла възраст.



На рисунката горе е представено написано името на възрастен човек по време на хипнотична регресия. Размерът на почерка е унифициран ( в "детството" буквите са голями). На въпроса как ще го наричат на възраст 300, човекът не е дал отговор.

Провеждани са изследвания на възможността за хипноза с постепенен преход във възрастови периоди в направление прогресия и регресия до съществуващите предели на физическата възраст, а също и отвъд нейните предели. Внушавани били фантастични възрастови периоди за сто, двеста и повече години преди раждането, а също и за сто, двеста и даже милион години след раждането на даден човек. Хипнозата се провеждала под електроенцефалограмен контрол с последващата и компютърна обработка. Електрическата активност на мозъка се изменяла даже след пределите на естествено възможната физическа възраст.

За вас подготви по материали от руски: психолог Л. Боянова