Автор Тема: Проблемен приятел  (Прочетена 1384 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hellen

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
Проблемен приятел
« -: 11 октомври 2019 00:49:40, петък »
Здравейте!
Имам познанство с мъж, който е на 37 години. Сближихме се като приятели във времето, в което той се измъчваше в дълга връзка, в която партньорката ту му изневеряваше, ту го зарязваше... Дойде момент, в който той я хвана за пореден път в изневяра и се раздели с нея. Към момента вече няколко месеца са разделени и като че ли няма изгледи да се съберат отново, въпреки че преди, при по-кратки раздели, са се събирали. През годините ни познанство много пъти ми е разказвал за скандалите им и нейните истерични изблици.
Имали сме няколко момента на интимна близост, но нищо сериозно. Това, което ме държи настрана и съвсем съзнателно избрах да не го допускам до себе си бяха няколко тревожни за мен индикации в поведението му.
Не знам дали има някаква психологическа категория или определение на неговата личност, което всъщност е целта на публикацията ми. Интересува ме какъв му е случаят, характеропатия някаква ли е или?
Не знам откъде да започна, но ще се постарая да опиша някои от нещата, които са ми направили най-силно впечатление.
Вманиачен е в различни неща като например това, че той е много по-интелигентен от всички останали хора, знае повече и поради това всички, които превъзхожда, трябва да го "следват", а той - да ги "води". Ако някой има претенции, че е по-умен и знаещ от него, трябва да го докаже със солидна аргументация. Не понася, презира хора, които пушат, нарича ги скапани наркомани. Ако случайно се озовем на място, където в близост някой пуши, е склонен да направи забележка и да се скара. Изключително много го е страх от болести, ухапване от кърлежи и поради това избягва близост, както и да се доближава до животни.
Кара се с всички наоколо, вкл. с майка си, за която казва, че обича, но е глупава и затова често му се налага да й обяснява "елементарни неща".
Държи всички да го слушат и да се случва това, което той каже. Ако някой се възпротиви или изрази различно мнение, което отстоява, започва да го нарича глупак, луд, който трябва да отиде да се лекува.
Вманиачен е по фитнес, здравословно хранене и е постигнал наистина много. Когато го попитам защо го прави с такава огромна отдаденост, отговорът е, че иска да си направи видео канал, в който да обяснява на хората как да се хранят и как да тренират. Много държи да си показва физиката, затова винаги ходи със спортни дрехи, а през лятото се съблича гол до кръста и следи колко хора го наблюдават.
Ако някой покаже симпатии, започва да го мачка, а ако човекът се отдръпне, започва да се извинява и да обяснява, че е самотен, няма приятели, никой не го разбира, никой не му дава гръб, само майка му е до него, но защото му е майка.
Ако реши да допусне някоя жена до себе си, първо се интересува дали тя споделя неговите възгледи и дали е склонна да му се подчинява. Ако е различна от това, започва да й казва, че е тъпа, глупава, луда, че бившата му била по-добра. Ако някоя жена има някаква физическа малформация, казва, че не може да бъде с нея, защото гените й не са добри и децата му евентуално могат да наследят нейните гени.
Често му казвам, че не е необходимо да се впуска толкова ожесточено в спорове и че хората са различни. Казвам му също така, че човешките взаимоотношения не са чиста 100%-ова логика и не се основават на абсолютни правила; че хората допускат грешки дали от емоции или нещо друго и това всъщност ги прави просто хора. Излиза така, че той не може да им прости това, че не са перфектни, че допускат грешки и т.н.
Отрича всички лекари, психолози и т.н. като заявява, че той разбира повече от тях и те само биха могли да му навредят.
При последния спор му казах, че не може да се държи така с мен и отказвам да комуникирам с него повече. Да, но се появи наскоро отново, а първите му думи бяха извинения и обещания, че повече няма да се кара с мен. Неща, в които не вярвам, но това е без значение, защото съм взела своето решение да го държа на дистанция и да не допускам нищо повече от просто обикновено приятелство или познанство.

Интересува ме какъв е случаят му, класифицира ли се характерът му и може ли да му се помогне? Как бих могла да му помогна аз?

Благодаря и се извинявам за дългата публикация.
Поздрави  :)

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Проблемен приятел
« Отговор #1 -: 24 октомври 2019 07:58:56, четвъртък »
Цитат
Интересува ме какъв е случаят му, класифицира ли се характерът му и може ли да му се помогне? Как бих могла да му помогна аз?

Психологията е наука, която работи с психично здрави хора, които имат временни затруднения. Ако въпросът Ви е дали при описания от Вас господин има някаква патология в поведението, то компетентен да се произнесе е психиатърът (психиатрията е наука, която борави с психичните заболявания).

Има обаче някои особености. Той е единственият, който може да се консултира по такъв въпрос с психиатър. Какъвто и да е отговорът на психиатъра, Вие няма как да се включите.

От това, което описвате, решението Ви да стоите настрана от този човек, звучи правилно от гл. т. на психологията.

психолог Людмила Боянова