Автор Тема: Кратка история на хипнозата  (Прочетена 713 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 935
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Кратка история на хипнозата
« -: 20 септември 2017 07:22:59, сряда »
Хипнозата е била известна още в древен Шумер. И в древен Египет тя била една от формите на магическо въздействие.

Хипнос- древногръцки бог на съня, син на Ноща и брат на Танатос- бог на смъртта.

Несъмнено прав е Л.П.Гримак относно това, че: "хипнозата е психическо явление, известно откакто съществува човечеството". Исторически от всичките методи за психическо лечение първа възниква именно хипнотерапията.

Научното развитие на хипнологията (науката, изучаваща хипнозата) започва в средата на 19 век, главно благодарение на хирурга Джеймс Брейд, който първи въвел в употреба понатието "хипноза". То изместило по-рано популярното название "магнетизъм" дадено от вдъхновителя на Бред, а именно на австрийския лекар Франц Антон Месмер. Но донаучното развитие на хипнозата, както и да са го наричали древните, се измерва със столетия. В тези времена използването на хипнозата за лечебни цели е било на заден план. Хипнозата е била лично качество на служители на религиозни култове, пророци, магове, вълшебници и т.н. На тях им е било изгодно да представят хипнозата като непостижимо свръхестествено явление, достъпно само за избраници.

Хипноза използвали жреците на Асклепий в Древна Гърция. Египтяните извършвали хипнотични изцеления в храма на Серапис. Древните жреци бързо вкарвали пациентите в хипнотично състояние. За целта използвали монотонни звуци, специална музика, фиксация на погледа върху блестящ предмет. Много внимание се отделяло и на движенията, поглаждането и пипането на човека с ръка. Указанията за използването на подобни методи може да се намерят у Марциал, Агрипа, Плутарх, а също и в Талмуда, Библията, Лейденския папирус.

След Джеймс Бред започва разцветът на науката за хипнозата и много учени от различни страни дават своя принос за това. Може да бъдат споменати в тази връзка такива имена като А. Лебо, А. Бон, Ж. Шарко, И.Бернгейм, Р.Гейденгайн, Р.Крафт- Ебинг, А.Форел. Специално внимание е нужно да се отдели на приноса на М. Ериксон (ериксонова хипноза).

Както е известно, в процеса на хипнотичния сеанс се правят внушения, във вид на словесни формули.

За вас подготви по материали от руски: психолог Л. Боянова