Автор Тема: Манипулация чрез емоционален шантаж  (Прочетена 2677 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Манипулация чрез емоционален шантаж
« -: 20 септември 2017 06:49:33, сряда »
<<Аз съобщих на приятеля ми, че се каня веднъж седмично вечер да ходя на уроци, а той ми отговори: "Ти знаеш, че аз съм винаги на твое разположение, а защо сега не искаш да ми отвърнеш със същото? Защо да трябва да те чакам да се прибереш?" Думите му ме заставиха да се почувствам много егоистично и аз се отказах от уроците.>>
 
Някои хора ползват такъв тип принуди постоянно. След тях остават разочарованието, възмущението, усещането, че им е било угодено, само за да няма обидени. Удава им се да натрапват своята гл.т. с помощта на изкусно манипулиране на емоционалното състояние. Те обвиват в утешителна пелена на одобрение, ако получат онова, което искат, но ако не получат каквото са поискали, започват да изнудват, оставяйки след себе си чувство на вина и самоунищожение.

Може да излезе, че те без сами да го осъзнават, използват определени методи. Между другото много от тях представляват добри и многострадателни личности, които при никакви условия не прибягват към заплахи.

Когато се предприема емоционален шантаж, то шантажистът го използва като средство срещу собствената си неувереност и страх. Ако няма кой да му се върже, не би бил това, което е.

Всеки човек носи в себе си натрупани в миналото обиди, съжаление, неувереност, страх, враждебност, вина. Това са уязвими точки в характера. Емоционалният шантаж е ефективен само тогава, когато манипулаторът е узнал уязвимото място и реакцията, която се предизвиква при споменаването му.

Много хора, използващи емоционален шантаж, са наши приятели, колеги и членове на семейството, близките взаимоотношения с които човек иска да съхрани и укрепи. Това могат да са хора, с които много е преживяно и към които винаги ще се изпитват топли чувства. По-голямата част от отношенията с тези хора като правило са добри и хубави.

Но това не означава, че трябва да се допуска поддаване на емоционален шантаж, защото цената, която се заплаща за допускането на шантажирането може да бъде огромна. Репликите и поведението на манипулатора изваждат от равновесие, оставят чувство на срам и обида, губи се увереност. Разстройва се и вътрешният компас, показващ от какво реално има нужда. В горния пример, заради емоционален шантаж, едно момиче пропуска да се образова, от което е преценила, че има необходимост.

Ако има примиряване с емоционалния шантаж, то той започва да разяжда психиката отвътре и да поставя под заплаха както важните взаимоотношения, така и чувството на самоуважение.

За вас подготви по материали от чуждестранния печат:
психолог Л. Боянова