Автор Тема: Пирамида на потребностите на Маслоу  (Прочетена 2863 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Пирамида на потребностите на Маслоу
« -: 20 септември 2017 06:51:08, сряда »
Пирамида на потребностите е общоупотребително название на йерархичния модел на потребностите на човека, представляващ опростено изложение на идеите на американския психолог А. Маслоу, въпреки че самият Маслоу никакви пирамиди никога не е рисувал.

Пирамидата на потребностите отразява една от най-популярните и известни теории за мотивацията- теорията за йерархията на потребностите. Тази теория е известна също така като теория за потребностите или теория за йерархията. Най-подробно идеите на Маслоу са изложени в книгата „Мотивация и личност” (1954г.).

Потребностите Маслоу разпределя като нарастващи, обяснявайки построението с това, че човек не може да изпитва потребности от високо равнище, докато се нуждае от примитивни неща, като утоляване на глада, жаждата, сексуалните потребности и други, които са в основата. Степен по-нагоре са потребностите от безопасност, над тях са потребностите от привързаност и любов, а също и принадлежността към някаква социална група. Следващата степен е потребността от уважение и одобрение, над която Маслоу поставя познавателните потребности – жажда за знание, желание да се възприема колкото може повече информация. После следва потребността от естетика – жажда да се хармонизира живота, да се напълни с красота, с изкуство. И накрая, последната степен на пирамидата, най-висшата – стремеж към разкриване на вътрешния потенциал (самоактуализация, себеразвитие, самоусъвършенстване). Важно е да се отбележи, че всяка от потребностите не е обезателно необходимо да се удовлетвори напълно- достатъчно е и частично насищане, за да има преход на следващата степен.

"Аз съм съвършено убеден, че човек живее единствено за хляба само в условията, когато няма никакъв хляб," - разяснява Маслоу – "Но какво се случва с човешките стремежи, когато хлябът е осигурен и стомахът е винаги пълен? Появяват се по-високи потребности и именно те, а не физиологичният глад, управляват организма. След удовлетворението на едни потребности възникват други, все по- и по-високи. Така постепенно, стъпка след стъпка, човек достига до потребността от самоусъвършенстване – най-високата от тях."

Маслоу е осъзнавал, че удовлетворението на примитивните физиологични потребности е основа на основите. В неговата представа за идеално щастливо общество на първо място хората са сити и нямащи повод за страх или тревога. Под ситост Маслоу подразбира не само отсъствие на проблеми с осигуряването на храната, но и достатъчно количество вода, кислород, сън и секс.

Формите, в които се проявяват потребностите, могат да бъдат различни, няма единен стандарт. Всеки човек има свои мотивации и способности. Затова например потребността от уважение и признание у различните хора може да се прояви различно- на едни е необходимо да станат политици и да завоюват одобрението на болшинството от своите съграждани, а на други им е достатъчно уважението на собствените им деца. Такъв широк диапазон в рамките на една и съща потребност може да се наблюдава на коя да е степен на пирамидата, даже на първата (физиологичните потребности).

Абрахам Маслоу признава, че хората имат множество различни потребности, но също така според него тези потребности може да се разделят на пет основни категории:
1. Физиологични потребности- глад, жажда, полово влечение и други;
2. Потребност от безопасност- комфорт, постоянство в условията на живот;
3. Социални потребности- социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си.
4. Престижни- самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата.
5. Духовни- познание, самоактуализация, себеизразяване, самоидентификация.

Съществува също така и по-подробна класификация. В системата се включват седем основни равнища (приоритети):
1. (Низши) Физиологични потребности- глад, жажда, полово влечение и други;
2. Потребност от безопасност- чувство за сигурност, избавление от страха и неудачата;
3. Потребност от принадлежност и любов;
4. Потребност от уважение- достигане на успех, одобрение, признание;
5. Познавателна потребност- знание, умение, изследване;
6. Естетическа потребност- хармония, порядък, красота;
7. (Висши) Потребност от самоактуализация- реализация на своите цели, способности, развитие на собствената личност;

Според зависи удовлетвореността на потребностите от долното равнище на пирамидата, все по-актуални стават потребностите от по-високите равнища, но това не означава, че мястото на предишните потребности се заема от нови, когато предишните са удовлетворени напълно. Също така потребностите не се намират в неразривна последователност и нямат фиксирани положения, както това е показано на схемата по-горе. При различните хора взаимното разположение на потребностите може да варира.

Теорията на йерархията на потребностите, независимо от нейната популярност, има ниска валидност, според Хол и Ноугейм, които провели свое изследване. Маслоу им отговаря писмено, че е важно да се отчита удовлетворението от потребностите в зависимост от възрастта на групата от изследваните лица.

За вас подготви: психолог Л. Боянова