Автор Тема: Увод в конфликтологията  (Прочетена 2521 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Увод в конфликтологията
« -: 20 септември 2017 06:47:03, сряда »
Конфликтологията е наука за процесите на зараждането, възникването, развитието и краят на конфликти от каквото и да е естество. Конфликтите са много сложни социални и психични явления. Решението на проблемите, които се разглеждат от конфликтологията, може да способства за преодоляването на трудностите, свързани с конфликтните ситуации.

Общественият живот не може да съществува без конфликти на идеи, на житейски позиции, на цели, както на отделни хора, така и на колективи. Обикновено конфликтите в социалната сфера се възприемат като нещо лошо, като препятствие към достигането на дадени цели. Негативното възприятие на конфликта произтича от това, че конфликтите могат да съдържат в себе си огромна разрушителна сила. Но от друга страна липсата на конфликти е признак на  застой, на отсъствие на развитие.

Разделът от психологията, наречен конфликтология, се занимава с изучаването на конфликтни ситуации и търси решения на проблемите, пътят към изхода от тези ситуации, изучава процесът от началото до края на конфликта, за да даде отговор как е нужно да се постъпи на това или на друго място от конфликта, за да се въведе ситуацията в нужното русло на максимална полза и изгода за участващите в конфликта.

Централното поле на изучаване от конфликтологията са всевъзможните социални конфликти както между държавите, така и между отделни хора и групи от хора. Изследването на социалните конфликти също може да разкрие причините за тяхното възникване.

Конфликтите – те са не докрай изучени обекти на познание, които по своята същност са неизчерпаеми.

Предмет на конфликтологията се явяват страните, хакартеристиките на конфликтите и етапите на тяхното развитие.

Обект на конфликтологията са всевъзможните социални, вътреличностни и зооконфликти.

В ежедневието думата „конфликт” се използва, за да се обозначи с нея огромно количество явления от въоръжени сблъсъци, та до семейни спорове. В човешкия живот всеки ден всеки човек по разному се себеутвърждава и самоопределя в процеса на конфликтно взаимодействие.

Да се избегнат конфликтите и техните последствия е невъзможно, затова е и на лице потребността от запознаването с тяхната същност, динамика, решения, прогнозирания и в какво да се внимава.

За Вас подготви по материали от чуждестранния печат: психолог Л. Боянова