Автор Тема: Как ни влияе усмивката?  (Прочетена 2470 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Как ни влияе усмивката?
« -: 20 септември 2017 06:42:41, сряда »
Вие как реагирате, когато видите усмихващ се човек? Също искате да се усмихнете, нали така? Усмивката – това е послание за добро, сигнал, че към вас са настроени доброжелателно или изпитват симпатия. Усмивката привлича, защото усмихващият се човек е щастлив човек, а на всички нас ни се иска да бъдем щастливи.

Разправят, че усмивката е заразна като и прозяването: ако някой от присъстващите започне да се прозява (или да се усмихва), то и другите също започват. Счита се, че М. Норбеков е описал случай, когато мъж ходел по улицата и се усмихвал на срещнатите от него хора, а те, бидейки увлечени в собствените си проблеми, първоначално се удивлявали („защо този ми се усмихва”), а след това се усмихвали в отговор.

Учените провели няколко интересни експеримента, за да обяснят как усмивката влияе на хората.

Влияние на усмивката при запознаване.
Помощницата на експериментатора сядала на свободен стол в кафето и гледала произволни мъже, при което понякога се усмихвала, а понякога не. При контролното (за проверка) изследване, тя не гледала мъже и не се усмихвала. И тогава, когато нямало нито поглед, нито усмивка, никой от мъжете не дошъл да се запознае. Когато девойката изпращала само поглед, към нея дошли 20 % от мъжете, а ако погледът е съпроводен с усмивка, да се запознаят дошли 60% от мъжете.

Влияние на усмивката върху размера на бакшиша.
Девойката, подавайки поръчката на клиента (жена или мъж), се усмихвала понякога леко (само с ъгълчетата на устните), а понякога широко (показвайки зъби). В резултат се изяснило, че клиентите оставят повече бакшиш, ако видят широка, открита усмивка.

Влияние на усмивката в ситуация на автостоп.
Помощници на експериментатора (по ред жена и мъж) се пробвали с автостоп по оживен път. Понякога мъжът се усмихвал на шофьорите (леко, само с ъгълчета на устните), а понякога- не. В процеса на изследването спряли 80 шофьора- всичките мъже. Както се изяснило, усмивката във всеки случай влияе положително. Само че, когато се пробвала с автостоп по този начин жена, шофьорите мъже, които спряли, били два пъти повече.

И накрая, видео, нагледно демонстриращо заразяването със смях.



Превод от руския vozdeistvie.ucoz.ru: психолог Людмила Боянова