Kaloyanv, нека да ви разкажа и друга история. Тази за моя собствен брак, който продължи над 20 години. С бившия ми съпруг не сме се карали за всичките тези години. Уважението между нас винаги го е имало. И до сега, при все че сме се развели по взаимно съгласие заради изчезнали с годините чувства и заради някои грешки, то той е човекът, който ще ми отвори вратата учтиво или ще ми подаде ръка при слизане по стълби. Мога да му се обадя и сега, при все развода, по всяко време за помощ, както и той на мен, защото си разчитаме, понеже и преди това сме си разчитали. Нямаше да бъде така, ако бяхме градили семеен ад, в който да си живеем ей тъй, за идеята.
Опитът ми показва, че каквито отношения човек си изгради с половинката си, такива ще има и то в дългосрочен план. Ако си изгради взаимно недоверие, егоцентризъм, прекомерна ревност, ограничения, вечно недоволство по адрес на другия, може и да си разбие семейството. Но ако се стреми да изгради взаимно доверие (това мнозина се бъркат, че се постига с дебнене на партньора и периодични скандали за най-дребни подозрения, а също и с лъжи), взаимно оставяне на всеки да си има кътчето лично пространство и в същото време да не се забравят общите за семейството интереси, ако ограниченията са разумни и е взето решение за тяхното налагане от двамата, ако другият не е постоянно ползван за кошче за душевни отпадъци и още куп неща, важни за една връзка, тогава е друго. Крайният резултат от едни така градени отношения е друг.
Питате за книги за взаимоотношения. Не ви ги препоръчвам, тъй като всеки човек е уникален и сам за себе си. Това, което важи за един, може да не важи за друг. Има и много нюанси, които такива книги няма как да отразят.
Ако желаете промяна, можете да се обърнете към психолог по Ваш избор, който ще отчете всички аспекти и ще Ви даде най-адекватните насоки. При избора на психолог се стремете да проверите има ли диплома (доста измамници се представят за психолози, психотерапевти, психоаналитици, но без да са такива) и да има опит по проблемите, които му поверявате за справяне. Различните психолози специализират в различни области и примерно (но не само), ако сте се обърнал към психолог, специализирал в клинична психология, той няма да бъде така ефективен като да речем негов колега, специализирал в семейна психология.
психолог Людмила Боянова