Здравейте,
искам да споделя мой проблем, който ми е пречел през целия живот, но някак си чак сега (когато съм на 30) решавам да му отделя истинско внимание. Имам двама авторитарни родители, които винаги са били свръх амбициозни за мен (единствено дете съм) и въобще въпреки известна свобода и личен живот до 25тата си година не съм си представяла да взема решение, с което те да не са съгласни. След като на 25 заживях с приятеля ми, нещо, което уж ги радва, но разбира се не минава и без guilt- trip-ването, че ги изоставям, проблемът остана основно с майка ми.
На приливи и отливи тя се опитва все още да има прекалено голяма роля в живота ми, да определя какво ще работя, къде ще живея, дори дребни детайли като дали да пътувам с автбус или влак се превръщат в нещо, което се натяква и представлява проблем. Въпреки, че тя си позволява да ме обижда - че не изглеждам добре, че съм се провалила в работата си и тн, ако го отбележа, веднага се отговаря, че съм много мнителна. Ако обаче аз кажа каквото и да било, например, че ми навлиза в личното пространство или че не постъпва правилно когато не ме оставя да кажа една дума към въпрос зададен към мен, тя се разстройва и почва да ме обвинява, че не я обичам и не отчитам всичко, което е направила за мен.
Не искам да наранявам майка си, но предвид факта, че искам да имам собствено семейство не мога да си представя тази агресивна намеса да продължи и ако имам деца.
Психичните усилия, който полагам, за да мога хем да я държа на далече от личния си живот, хем да не я обижда с игнораране са много изтощителни, но не виждам начин да излиза от този омагьосан кръг на сърдене, сдобряване, оправяне на отношенията, отново опити да ме контролира, отблъскване от моя страна и отново сърдене, повтарящ се в нещо като едномесечен цикъл.
Търсейки информация по въпроса, открих статии и видеота по темата за нарцистичните майки и мисля, че тя добре покрива този образ, но идентифицирането на проблема не ми помага да го реша.
Може ли да ми дадете някакъв съвет?
Благодаря