Здравейте, pll!
Ревността е емоция, която хората изпитват в определен период от своя живот. Някои от тях са овладели емоционалните си импулси, а други се намират под влиянието на т.нар. зеленооко чудовище, което разрушава всичко около себе си рано или късно. Хората, които не са особено ревниви, са сигурни в себе си, имат висока самооценка и се харесват такива, каквито са - със своите положителни и отрицателни черти в характера. Хората, които ревнуват много, обикновено са преживели разочарование в любовта. Те мислят, че не заслужават да са обичани и ще има по-добър от тях в конкретно отношение. Вярват, че засиленият контрол върху партньора ще предотврати изневяра от негова страна например. Вероятно Вашият приятел е достигнал етапа на емоционално натоварване и изтощение от ревността Ви. Хубаво е, че желаете промяна у Ваша страна. Опитайте следните неща, а ако те не Ви помогнат, съветът ми е да потърсите директна психологическа помощ:
1. Направете списък с нещата, които пораждат у Вас равностни чувства, и ги наредете последователно. Това, което Ви провокира най-много, напишете в списъка най-горе.
2. Опитайте да запазите самообладание и да сте спокойна, когато мислено преминавате през изброените неща в списъка. Овладейте гнева и страха, които те предизвикват у Вас.
3. Започнете с най-маловажния проблем в списъка. Опитайте да мислите за него и да останете релаксирана. След това преминете нагоре. Научете се да мислите спокойно за въпросните фактори и си повтаряйте, че подобни неща се случват на всеки.
4. Всяка сутрин ставайте, отивайте до огледалото и си казвайте по 10 пъти: "Аз съм супер! Няма друга толкова готина като мен и нямам причина да се съмнявам в това! Денят ще е чудесен"
Желая Ви успех!
Мария Коева
психолог