Автор Тема: Страх  (Прочетена 1510 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен red

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Страх
« -: 4 януари 2018 12:17:09, четвъртък »
Привет,


Мъчи ме един доста банален въпрос, а именно какво да правя. На 27 години съм, до момента съм имал една по сериозна връзка, в която жената ми разказа играта. От тогава минаха 3 години, като през това време се отдадох на изцяло на еднодневките. Жените не ми задържаха вниманието за повече от седмица, две. Също така се бях насочил към работа на борда на кораб. Записах магистратура, изкарах необходимите сертификати и бях на косъм да се кача, за да правя стаж. Но уви, съдбата се намеси. Запознах се с момиче, 9 години по-малко от мен и се влюбих неусетно. Тя беше моето подранило коледно чудо. Заедно сме малко над 2 месеца. Абсолютно всичко е чудесно помежду ни, но както винаги има едно но... става на въпрос за родителите и. Баща и е военен и е изключително религиозен. Тези неща не ме притесняваха въобще, но напоследък когато си говорим ми споменава колко бил целеустремен баща и, как мислел за кариерата и така нататък. Тя също се чуди какво да учи и като цяло я блазни идеята за работа в институция каквато е армията, но не е сигурна. Аз от друга страна идея си и нямам какво искам да работя. Освен образованието ми свързано с корабите имам и солиден опит в продажбите и управлението на хора и продажби. Отказах качването на кораб заради нея и започнах работа като регионален в една стабилна фирма. В момента ме гложди дали не съм направил грешка? Тя не желае да се качвам, както и аз, но от друга страна парите, които ще вземам на борда са значително по-големи и предоставят онази необходима финансова стабилност. Майка и е на мнение, че тази стабилност е изключително важна(Само да вметна, че не се познавам с родителите и, те още не знаят за мен). За момента, знам че тя не споделя това и виждане, но се безпокоя да не се повлияе и да си промени мнението и....в последствие да се разделим. Като се замисля, май точно от това най-много ме е страх. Защото, когато започна връзка аз влагам цялото си сърце и душа в нея. Не искам да загубя 5+ години. Колкото и странно да звучи, но ме е страх от евентуална раздяла. Та то звучи направо смешно, тепърва започва нашата връзка, но аз вече се боя от края и. Във всички други аспекти от живота си винаги съм рискувал смело, но сега за пръв път ме е страх. Готов съм да я последвам и на края на света, но ако каже, че не иска?

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Страх
« Отговор #1 -: 4 януари 2018 13:02:49, четвъртък »
Здравейте red.

Предполагам, че и колежката ще ви отговори, а междувременно ето го моят отговор.

Никой не може да каже как ще се развие бъдещето. Но пък има някои неща, които могат да направят една връзка по-здрава. Те са следните:

- Създаване на взаимно доверие. Във вашия случай, можете да коментирате страховете си с половинката, да търсите заедно с нея път към тяхното преодоляване. Така винаги ще можете да разчитате да знаете каква е нейната позиция по дадени въпроси, а тя ще знае вашата позиция. Ще се разбирате по-добре и ще избегнете редица недоразумения.

- Създаване на "Ние", състоящо се от две "Аз". Ще имате пълноценни отношения, когато всеки от вас остане себе си, но въпреки това действате като едно цяло. Не трябва да се стремите да сте еднакви с половинката и да се правят само неща, които на нея биха се харесали. Изличаването на личността на единия или на двамата партньори може да убие любовта. Вземайте важните решения заедно, но си оставяйте и лично пространство.

- Задаване на въпроси, когато има неувереност. Никой човек не може да чете мисли. Понякога от страх да се попита половинката, се правят грешни изводи и те водят до погрешни действия и това влошава взаимоотношенията. Ето защо е по-добре да се пита. Във вашия случай, вместо да гадаете дали е по-добре, ако потърсите работа на борд или не е, да седнете и да обсъдите обстойно този въпрос, включително засягайки бъдещето. Ако останете заедно, дали настоящата работа ще покрие разходи по жилищни нужди и деца, ако планирате такива и други необходимости. Споделете притесненията си. Помолете я да изложи и своята гледна точка. После заедно ще решите как да постъпите. Ако и двамата не сте сигурни дали е правилно решението, можете да го направите с отворен край. Примерно, да решите, че за сега ще останете на настоящата си работа, за да сте заедно повече време, а при промяна на обстоятелствата и на финансовите нужди, ще търсите работа на борд. Или пък друго решение, което варира в зависимост от промените в обстоятелствата.

- Договаряне. Можете да се договорите как да постъпвате в определени ситуации. Примерно да попитате, ако има ситуация, в която нейните родители не ви харесат заради работа или друго, как ще постъпи тя и как да постъпите вие, ако това се случва пред вас. Такива предварителни договаряния може да ви спестят много неприятности.

Надявам се отговорът ми да ви е от полза. Ако с още нещо мога да бъда полезна, пишете по темата.  :)

Неактивен mariya_koeva

  • ПСИХОЛОГ
  • Глобален модератор
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 767
  • Карма: +17/-0
  • Пол: Жена
  • Нека заедно намерим пътя към промяната!
    • Профил
    • https://psychologist-koeva.blogspot.com/
Re: Страх
« Отговор #2 -: 4 януари 2018 20:02:55, четвъртък »
Здравейте, red!

В специфична ситуация сте. От една страна, харесвате момичето, желаете сериозна връзка, искате да градите планове с нея, но от друга - 2 месеца са много малко време, за да опознаете човека до себе си и да сте в състояние да взимате такива важни решения, както е в случая с работата Ви. Както е казала и колежката, обсъдете с това момиче съвместното Ви бъдеще. Нека тя да каже как вижда нещата занапред от нейната перспектива, а Вие - от Вашата. Но определено трябва още време и на двамата, за да се опознаете, да сте по-сигурни в чувствата и връзката си. В момента работите във фирма. Както се казва - така е трябвало да стане. Тепърва ще имате още възможности за професионална реализация в сферата, в която желаете. Използвайте настоящето, за да изградите пълноценна връзка с това момиче. Недейте да се страхувате от евентуален край, защото ще го предизвикате. Оставете нещата да се случват плавно, без бързане и излишно напрежение.

Мария Коева
психолог
Мария Коева
Психолог

mariyakoeva7@gmail.com
www.psychologist-koeva.blogspot.com