Здравейте,
Мисля че имате подобни теми, но не пиша с личен случай, а просто се опитвам да добия повече теоретично разбиране за тези взаимоотношения които са толкова често срещани, а не мисля че се говори достатъчно за тях. Как в психологията се разглеждат тези случаи и как се обясняват? Аз съм израснал без баща, като са ми познати проблемите от това да нямаш баща, но не толкова тези да имаш. Въпреки това конфликтът баща - син ми е някакси по-ясен защо се получава. Майка - дъщеря ми се струва подобен, но една идея по-мътен. В същото време, тъй като все по-често бащата отсъства, този с майката е много по-често срещан и все по-често попадам на жени които са минали през него в някаква степен. Интересно ми е в каква степен са засегнати и как това им влияе психически по нататък в живота.
Моите лични предположения защо се получава това е конфликт на ролите, което значи:
1) Родителят вижда себе си в детето си, при което проявява авто-агресия и иска да промени собствените си грешки, чрез опита да критикува и променя детето си.
2) Ревност - вижда че детето му е по-млада версия на него самият, чийто живот е пред него. Може да ревнува и любовта на другия родител която се е пренасочила от него към детето.
3) Конкуренция - тъй като детето му изпълнява подобна на него роля, той иска да покаже, че е просто по-добрия. От това че може да направи нещо по-добре от него, до това че има по-правилни възгледи за живота.
По мои наблюдения, проблемът се засилва, когато другият родител е слаб, и не служи за балансьор. Примерно доминантна майка, със слаб баща е доста срещано. Това особено деформира дъщерята, защото е получила и лош мъжки пример. Струва ми се че това по-нататък и създава доста проблеми в личните и взаимоотношения с мъже. Доколко тези негативни модели се проявяват на свой ред в семейството която тя създава? Защото е известно, че "жертвата" често на свой ред става "насилник" и ги предава нататък. Как да разпознаем навреме, че някой страда от тях, и не ги е "отработил"?