Автор Тема: Клас прослужено време - за и против  (Прочетена 2001 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Клас прослужено време - за и против
« -: 19 декември 2017 10:09:25, вторник »
Прави впечатление, че периодично определени кръгове и то не от представителите на дребния и среден бизнес, се оплакват от неща, касаещи трудовите отношения в България. Такива като увеличението на минималната работна заплата, увеличението на минималните осигурителни прагове, броят на празниците и също така- от клас прослужено време.

Именно за класът прослужено време, който представлява ръст на заплатата с 0,6% на година, напоследък отново стана дискусия - да остане или да се премахне. В подкрепа на премахването на класа прослужено време за пример често се привеждат държави, където такъв клас липсва.

Всъщност, с оглед на ниските заплати в България, сумата, която се получава от клас прослужено време, не е особено голяма. Но пак защото заплатите са ниски, за работещите хора премахването на класа прослужено време ще е неприятно и удар по и без друго ниските доходи, което е и причината синдикатите да заявят стачна готовност.

Според мен за отпадане на клас прослужено време може да става въпрос едва тогава, когато  в България започне да има стремежи не само да се изисква работа по европейски, но и да започне да се заплаща за извършената работа също по европейски. Всеки от нас е добре запознат колко огромни са разминаванията в това отношение на България със страни като Германия, Франция, Холандия и други. Каквото и да е привнасяне на модели на изчисление на заплатата от чужди държави, няма да има смисъл, докато България не напусне последното място по заплащане на труда в Европа и не се измести на значително по-висока позиция в класацията. Ако ли не, ще се получава само една смяна на опаковката, а съдържанието ще си остава все същото. В момента при тези нива на заплати, България е на последното място и по покупателна способност на населението. Ако тази ситуация се запази, тогава не може да се говори за реално развитие на българската икономика и в дългосрочен план.

Автор: Людмила Боянова