Автор Тема: Дропшипинг - какво е това и какви са особеностите  (Прочетена 134 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Дропшипинг - какво е това и какви са особеностите
« -: 19 декември 2017 09:57:28, вторник »
Дропшипинг идва от англ. Dropshiping в превод- директна доставка. Това е вид дейност, осъществявана основно в интернет, при която посредникът си прави примерно онлайн магазин или аукцион, уговаря си доставки на стоки от производители, рекламира ги, а после закупува стоките след като е получил заплащане от клиента и формира печалба от разликата между цената, на която купува стоката и после я продава. При това стоката тръгва директно от производителя към клиента, освен ако не е уговорено нещо друго.

Схемата има как да сработи, защото съществуват огромни фирми, които си правят сметката, че им излиза по-евтино, ако не се занимават сами директно с пазарната реализация на произвежданата от тях стока. Те са заинтересовани да работят с подобен тип партньори, които да рекламират стоката, да намират клиенти, да оформят сделката, да вземат парите за покупката, а накрая от страна на производителя да остане само да изпрати закупеното на клиента. Дейността по този начин става на базата на предварителна договореност между партньора и производителя.

Следователно, който желае да се занимава с такъв вид дейност, първо трябва да си намери производители и да се договори с тях и след това всичко останало. Нека да не се забравя, че интернет магазин или подобно, се разработва много бавно във времето и е възможно да мине година или повече без особен резултат и то ако става въпрос за качествена изработка на сайта, а не любителско начинание. Това отнема време.

След като описах как трябва да изглежда началото, нека да се спра на ползите и недостатъците от подобен род дейност.

Плюсове:

- Нужни са много малко средства за начален капитал, за да се стартира. Колкото да се плати за регистрация на фирма, за качествена изработка на интернет магазин (аукцион и др.) и за рекламна кампания и за добър компютър, от който да се управлява дейността (ако няма наличен).

- Отпада нуждата от складови помещения.

- Стоката се изпраща от производителя, при това от името на посредника, което освен всичко останало е вид реклама за посредника.

- Посредникът може едновременно да си сътрудничи с колкото производители си пожелае, като по този начин предлага наистина голям асортимент от стоки, съответно това го прави търсен от клиентите.

- Печалбата може да достигне 30 % и повече според зависи от договорките с производителя.

Минуси:

- Отнема време. Понякога години, преди да се заговори за сериозен доход.

- Има много материали за дропшипинг, които подвеждат, че чрез този способ веднага, на секундата едва ли не, се забогатява пасивно, само чрез направата на един прост онлайн магазин.

- Производителят може да няма наличности от вече продадена от посредника стока и да възникнат проблеми с клиентите, които са предплатили за нещо, което обаче не получават.

- При всякакви проблеми с поща или с митница, отговорността пада върху посредника.

- Клиентът може да не хареса стоката, да я върне, а производителят да направи проблем от връщането.

- Начинът на плащане и самата предплата. Много хора, а особено в България, не обичат да предплащат, не знаят и какво е това PayPal и т.н. Вариантът с наложения платеж крие известни рискове, а и самият производител може да не е съгласен за работа посредством наложен платеж.

- Схемата за дропшипинг работи изключително зле, когато производителят и купувачът са прекалено отдалечени едни от други (в различни държави), защото успехът зависи от скоростта и от стойността на доставката. Малко хора са съгласни да чакат доставка от друга държава и особено, ако могат същата стока да закупят и от собствената си държава.

- Може би най-големият минус е, че дропшипингът тепърва навлиза в България и който се заеме с него, ще е малко като в небрано лозе, без да знае какво да очаква като неприятни изненади, включително по отношение на законодателната част.

Въпреки това, ако се действа разумно и внимателно, би могло да има бъдеще и в България за един такъв вид дейност.

Автор:
Людмила Боянова