Автор Тема: Депресия  (Прочетена 2448 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Депресия
« -: 19 септември 2017 19:10:28, вторник »
Депресията е нещо, което според статистиката засяга всеки пети човек на планетата. От депресия страдат дори и животните (кучета, котки и други). Тя включва най-различни психобиологични дисфункции, които могат да варират значително по честота, тежест и продължителност.

Не е правилно депресията веднага да се възприема като проблем. Съществува нормална депресия като преходен период на тъга и умора в резултат на стрес. Тази нормална депресия е с продължителност до две седмици.

Ако обаче потиснатото настроение, засилващите се мисли на отчаяние, на безнадеждност, трудности със съня, проблемите с храненето, продължат по-дълго от две седмици, това вече е доближаване до клиничните депресивни разстройства, които могат да включват и загуба на контакт с реалността, развиване на налудности, халюцинации и тежка двигателна и психична ретардация.

Най-разпространеният начин за разпознаване на депресията, която е излязла от рамките на нормалното, изисква поне 4 от общо 8 симптома да са били налице ежедневно през последните две седмици:

1. Намален или повишен апетит със загуба, съответно наддаване на тегло;
2. Психомоторна забавеност или ажитация;
3. Хиперсомния или безсъние;
4. Загуба на интерес от живота;
5. Липса на енергия, стигаща до безсилие;
6. Чувства за безполезност, вина, самообвинения;
7. Нерешителност, забавено мислене, трудности в концентрирането;
8. Суицидни мисли или опит за самоубийство;

За да не стига човек до там депресията да продължи повече от две седмици, добре е да спазва някои прости правила, като:

- Не се връзвайте много на отрицателните си мисли, давайки си сметка за състоянието си, което ги предизвиква. Отрицателните мисли няма да ви превземат толкова лесно, ако не им отваряте вратата към себе си. Дайте си време да излезете от това състояние.
- Избягвайте вземането на важни решения под влияние на подтиснатост.
- В такова състояние употребата на алкохол е нежелателна.
- Измислете си някакъв спорт в стайни условия с продължителност 30-40 минути на ден. Дори да не успеете да спазвате някакъв график, движението ще ви е от полза.

А ако все пак това не помогне и състоянието продължи повече от две седмици, потърсете лечение. Навременността му е важна. Не отлагайте.

Автор: психолог Л. Боянова