Автор Тема: Каква да е рекламата за стартиращия бизнес  (Прочетена 103 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Каква да е рекламата за стартиращия бизнес
« -: 19 декември 2017 09:49:46, вторник »
Начинът да се намират нови и нови клиенти е добре известен на всички- това е рекламата. Но днес до такава степен се злоупотребява с нея, че ако не се внимава, вместо да се привлекат нови клиенти, може да стане точно обратното. Причината е, че хората са буквално заляти от реклама във всичките нейни форми.

Понеже рекламата буквално се натрапва, човек си изгражда защита срещу нея- избирателна слепота, правеща така, че да не може да каже какви реклами е видял залепени на улицата и по билбордовете, покрай които минава, а ако получи листовка в ръцете, ще я носи до първата срещната кофа за боклук, избирателна глухота, за да не реагира на рекламите по радиото като на информация, която си заслужава да помни, а на рекламите по телевизията- обикновено отива на пуш-пауза, за кафе, до хладилника или прави нещо друго, само не и да гледа с цялото си налично внимание и с интерес рекламния блок. В още по-лошия случай след принудителното гледане на реклама, вбесени сядат пред компютъра и обясняват възхитата си от човека, седящ на тоалетна чиния по средата на хола си и гледащ тъжно през прозореца и след това уважават по достойнство и всички останали реклами по реда им. Това означава, че още хора се присъединяват към отказа от употреба на рекламираното, просто защото им идва в повече мъчението с рекламата.

Това е крайният резултат от системната злоупотреба с рекламата. И докато по-големите фирми по принцип имат едни излишни пари, с които по навик продължават безсмислени рекламни кампании, то за стартиращия бизнес въпросът с бюджета и с търсенето на реална ефективност от рекламата съвсем не стои така.

Сигурно вече е ясно кое няма да свърши работа. Трябва да се избягват професионално събираните на едно място в някаква медия (дали вестник, дали радио, телевизия, големи сайтове, предлагащи да рекламират фирмени сайтове) купища и купища реклами. Ако това не се направи, резултатът от рекламата ще е крайно незадоволителен. В случая няма значение вие ли си пишете рекламата или ще платите на някой да я напише. Няма значение и колко е оригинална текстово и прочие. Тя ще бъде възприета като спам на фона на още купища и купища спам, а нейният автор - като поредният натрапник.

На новостартиращия бизнес му е необходимо да намери друг начин, за да достигне до клиентите си. Този друг начин минава през откриване на техните нужди и реклама, която не трябва да се натрапва, а да информира.

Всеки бизнес работи с клиенти и това къде се намира може да бъде използвано само по себе си за рекламна кампания. Добре позиционираният бизнес е винаги на оживено място. А витрините или стъклата трябва да се обърнат на статична негова реклама. Добре е да става въпрос за големи букви с информативен текст, които да се виждат от далече. Грешка, която съм срещала по улиците, са малките букви на рекламата върху витрината/стъклата, които може да бъдат прочетени чак като човек застане на 50 см от тях. Колкото по- от далече се виждат буквите, толкова по-добра е рекламата. Такъв тип реклама не се възприема като натрапване от хората и ако някой се интересува от новия бизнес, той ще бъде информиран дискретно къде да отиде.

Другото, което също е ориентирано към ненатрапчиво привличане на клиенти е фирменият сайт. Но това е бавно за реализация. Има особености- сайтът трябва да е професионално направен (има нови изисквания за изработка, на които в момента с много малко изключения безплатните платформи за сайтове  масово не отговарят), да има SEO, да се обновява редовно и периодично информацията в тях, да не се оставя без поддръжка и още много неща, които е добре да се коментират с компютърния специалист, който ще изработи фирмения сайт. Заемането на хубави позиции в гугъл ще отнеме няколко месеца, ако всички тези условия са изпълнени. 

Ако все пак бюджетът Ви е много ограничен, препоръчвам като безплатен вариант за фирмен блог да използвате blogger, като не забравяте да активирате https от менюто, тъй като това е едно от относително новите изисквания, редом с надписа за бисквитите. Поставяйте етикети в постовете си. Обновявайте редовно информацията. Регистрирайте блога си в търсачки и не се набутвайте да плащате за сайтове, които Ви предлагат да ви популяризират.

Акцентирайте на безплатните методи за популяризация на вашия стартиращ бизнес, като избягвате стандартните способи за реклама.

Автор: Людмила Боянова