Автор Тема: Как да се създава / регистрира фирма  (Прочетена 177 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Как да се създава / регистрира фирма
« -: 19 декември 2017 09:44:25, вторник »
Законът е предвидил варианти за избор дали ще се наеме специалист или не- може и всеки човек сам да си регистрира фирмата. С малко повече информация изборът - дали да се плати на специалист или да се действа самостоятелно - може да бъде улеснен.

Държавата е осигурила варианти, според които може не само на място в Агенция по вписванията - Търговски регистър, а също и онлайн да се регистрира фирма.

Що се отнася до документите, необходими за регистрацията на фирма- в интернет има достатъчно готови бланки за желаещите да действат сами. С готовите бланки препоръчвам обаче да се внимава- да се изчетат изцяло, а не да се ползват сляпо- тъй като всеки от тези документи отразява определени обстоятелства и подходящото за един вид бизнес може да е съвсем непригодно за друг вид бизнес.

След като документите за регистрация на фирма се подготвят, те се подават в Агенция по вписванията- Търговски регистър, където, преди да се внесат документите, се заплащат съответните такси към държавата- те се променят, така че първо е нужна проверка какви са актуалните такива.

По-долу ще посоча какво е основното, необходимо като документация, за да се извърши регистрация на фирма:

- В банката, която е предварително избрана, се открива сметка, по която се внася капитала и се взема от банката бележка за внесения капитал. Трябва да се прецени каква сума ще е капиталът. И банката препоръчвам да се избира внимателно, защото след регистрацията на фирмата, пак се отива в същата банка и сметката от набирателна, става разплащателна на фирмата. Всяка банка има такси, които събира за подръжка на фирмената сметка и за банкиране. Не са еднакви таксите на всички банки. В някои банки е 7-8 лв/месец таксата само за съществуването на сметката без банкирането, но другаде за същото искат 40-50 лв на месец. Препоръчвам да се проучи, а не да се хваща първата изпречила се пред погледа банка, особено, ако се започва дейност с малък наличен капитал и ограничени съответно финансови средства.

- Съгласие за приемане на управление.

- Образец от подписа (спесимен)- трябва да е нотариално заверен.

-  Учредителен акт, ако става въпрос за ЕООД или съответно Дружествен договор - за ООД.

-  Учредителен протокол, ако става въпрос за ЕООД или Протокол от Общото събрание на съдружниците - за ООД.

- Решение на едноличния собственик на капитала за назначаване на управител, ако става въпрос за ЕООД или Решение на общото събрание за назначаване на управител - за ООД.

-  Заявление по образец А4 - то се сваля от сайта на Търговския регистър и се попълва.

- Декларация по чл. 13, ал. 4, Закон за Търговския регистър (ЗТР), с която се декларира истинност на заявени обстоятелства.

- Декларация по чл. 13, ал. 5, ЗТР с която се декларира, че всички документи са представени от заявителя.

- Декларация по чл. 141, ал. 8, ТЗ с която управителят декларира, че отговаря на изискванията на закона за управител на фирма.

- Заявление за запазване на фирма (Д1), което не е задължително, а ако се ползва, ще струва пари. Дали дадено име на фирма е свободно, може да се провери на сайта на Търговския регистър.

- Ако фирмата ще изпълнява специфична дейност- ще трябва също да има лиценз, разрешение.

Ако някой счита, че няма да успее да се справи сам с регистрацията на фирмата си- мога да препоръчам добър адвокат за рамките на София- нека да ми пише чрез формата за контакт на блога.

Автор:
Людмила Боянова