Автор Тема: Разлика между фирма и свободна професия (фрийлансер)  (Прочетена 220 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Повечето хора, които тепърва са решили да започнат свой собствен бизнес и никога преди това не са се занимавали с подобно нещо, нито пък имат опит, са изправени пред редица въпроси и неясноти.

Първият въпрос, с който обикновено се започва, е - каква по-точно ще е дейността на моя собствен бизнес? Почти едновременно с този въпрос изниква и другият- какви пари ще ми трябват и има ли вратичка, че да започна почти от нулата като парични вложения?

На пръв поглед звучат като лесни въпроси, но всъщност зад всеки от тях стои ангажираността към държавата за изпълнението на редица законови изисквания, което ще рече, че е нужна специфична информираност, преди да може коректно да се отговори.

Както е всеизвестно, преди започване на свой бизнес, трябва или да има регистрирана фирма, или да има регистрация като лице, упражняващо свободна професия (известно и като фрийлансер). И в двата случая идеята каква точно ще е дейността, ще се декларира пред държавата и не може да е неопределена или такава, която ще спъва за в бъдеще евентуални нови планове за дейност.

Необходима е преценка коя е по-удачната форма, под която ще се стартира бизнесът. Това е в зависимост от вида дейност. Примерно, ако човекът е преводач с английски език, който продава услугите си на лицензирани преводачески агенции, то регистрацията като лице, упражняващо свободна професия е достатъчно.

Най-кратко обяснено, ето какви са разликите между фирма и свободна професия.

Обикновено за старт чрез фирма- се регистрира или ЕООД (където собственикът на капитала е само един), или ООД (където има съдружници- двама или повече). Регистрацията на фирмата обхваща подготовката на цяла поредица от документи. Фирмата позволява по-голям обхват на извършвани дейности. Свързана е с повече ангажименти към държавата. Има повече плащания към държавата (какви- това е специфично и е нужно да се коментира със счетоводител). Заплащането за осчетоводяването към счетоводна къща или счетоводител е по-скъпо. Има изискване за касов апарат. По определен ред се издават фактури. Може да се наема персонал. Разходите за стартиране са по-големи.

Свободната професия е дейност, извършвана въз основа на документ за образование, който е обявен пред държавата по съответния ред при регистрацията като лице, упражняващо свободна професия. В горния пример- преводачът се регистрира на основание дипломата си за завършено висше образование с определен успех. Извършва се само една единствена дейност. Може да се наема персонал. Няма изискване за касов апарат. Може да се издават фактури. Ангажиментите и плащанията към държавата са по-малки. Разходите за осчетоводяване към счетоводна къща или счетоводител са по-малки. Разходите за стартиране са по-малки.

След като се установи дали ще се стартира като се регистрира фирма или свободна професия, следва да се дефинира каква ще е дейността, с която ще се отчете фирмата или упражняващият свободна професия пред държавата. Трябва да е ясно дефинирана в кратка и стегната форма, която ще се попълва в документите за пред държавата. За да се позволи на фирмата и по-широка дейност- може да се добави, че фирмата ще се занимава също и с всяка друга разрешена от закона дейност, а ако се изисква разрешителен режим, то след придобиване на съответното разрешение.

Преди да се е стигнало до регистрацията на фирмата или на свободната професия, трябва да се преценят още неща- да се доразвие идеята за бизнес и на тази база да се прецени какви пари ще трябват. Това зависи от дейността и от още много други фактори.

Автор:
Людмила Боянова