Автор Тема: Грешки, допускани преди стартиране на бизнеса  (Прочетена 123 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Грешки, допускани преди стартиране на бизнеса
« -: 19 декември 2017 09:42:46, вторник »
Някои от грешките, допускани най-често преди стартиране на бизнеса, са в състояние да подсигурят фалита му още преди да е започнало изобщо каквото и да било друго по начинанието. Други са в състояние да породят сериозни спънки на по-късен етап от вече стартирания бизнес. Става въпрос за онези неща, които могат да бъдат избегнати, като често единственото необходимо е, човек да е информиран за последствията, за да не ги допусне.

Ето кои са най-често допусканите грешки преди стартиране на бизнеса:

Грешка 1. Рибата е още в морето, но тиганът вече е сложен на огъня.

Често пъти появата на идеята за бизнес е съпроводена с огромен ентусиазъм. Умът рисува красиви картини и това може да подтикне към стремежът те да се осъществят бързо, спешно, едва ли не за вчера, което неминуемо води до необмислени постъпки. Накрая човек се проваля, често пъти дори не осъзнава защо се е провалил и си казва: "Лоша явно ми беше идеята, защото нищо не се получи!". Всъщност може да е била перфектната идея за бизнес, но се е провалила единствено заради необмислената експресна реализация.

Грешка 2. Отказ от Бизнес план.

Започването на бизнес без управленски и икономически познания и опит и без бизнес план е продължение на грешка 1. Много хора се отказват от писане на бизнес план и след месец-два-три фалират.

Бизнес планът е онова нещо, което не само ще спомогне да се структурира и доразвие идеята, но той е онзи вълшебен икономически инструмент, който може да посочи:

- Дали идеята има от самото начало потенциала да носи чистата печалба, която да удовлетворява и какъв ще е възможният размер на въпросната печалба.  В тази връзка честа грешка на новостартиращите своя бизнес, които са без икономически познания и опит е, че те се бъркат, че чистата печалба това е: "Купувам продукт за цена "Х" и го продавам за цена "У" и разликата ми е чиста печалба" или "Оказвам услуга за цена "Х" и прибирам парите в джоба като чиста печаба". Само че подобно изчисление е грешно. Чистата печалба се получава като от приходите се извадят всички разходи, а те може да са над 20 отделни (не са само разходи за наем, ток, телефон, прочие, има и разходи към държавата, ако има персонал- и тези разходи и т.н., които ще разгледам по-подробно в статиите, посветени на изготвянето на бизнес план и наемането на персонал). Не е добра идея да се смятат приходи, разходи и чиста печалба  на хвърчащи листчета и/или на ум без значение колко успокоително лесно изглежда изчислението. Без добре направен бизнес план, новакът бизнесмен лесно може да се окаже в края на месеца затънал в една камара разходи, срещу които няма застанали достатъчно приходи, т.е. да излезе на загуба, тласкаща към фалит.

- Как да се извърши структуриране на дейността на фирмата. Някои погрешно подценяват необходимостта да развият подробно идеята за своя бизнес. Нека илюстрирам проблема с един пример. Човекът си мисли, че всичко му е ясно. Регистрира фирма- което е разход. Наема офис, магазин, ателие или друго- отново разход. Наема и персонал- разход. Плаща на счетоводител/счетоводна къща- разход. Почват да му текат осигуровки и данъци- разход. И аха вече се е засилил да почне и дейност и се оказва, че за да се случи това, му трябват куп лицензи и разрешителни, за чието съществуване не е и сънувал.  На всичкото отгоре напомням мудността в сферата на лицензи и разрешителни - как не се вадят за един ден. И междувременно примерно идва проверка от Инспекция по труда (по сигнал, спретнат примерно от съседа-конкурент или пък от недоволен служител), при което бизнесменът тепърва учи примерно също така и какво е това Служба по трудова медицина и с какво се яде, как да си осигури за вчера и документите от въпросната и прочието, евентуално да се спаси от глоби (но не сигурно). Дърпаме чертата- разходите вече са започнали да текат и няма да спрат да се трупат. Приходи- ами няма, защото практически не може да се стартира бизнесът. Или още по-лош вариант- бизнесът е стартирал незаконно, което пък може да доведе до доста солени глоби след себе си. Всичко това обаче можеше да се избегне- трябва само да се включи като перо в бизнес плана и да се направят съответните проучвания.

- какви ще са необходимите разходи за старт и как тези разходи може да се оптимизират, така че да не се навлиза в преразход.

- Какви да бъдат стоките и/или услугите- да се направи SWOT анализ, така че като се стартира и да има подсигурени оптималните условия да има клиенти. Примерно, бизнесменът може да не е и подозирал, че има конкуренти на два метра от него, които са нива над него и може да не успее да си докара никаква клиентела. А бизнес планът ще го подсети да внимава къде наема офис, магазин, ателие, друго, защото преди това ще е подтикнат да си проучи и пазара, и конкурентите.

- Как да се привлекат клиенти. Клиентът е този, който осигурява приход на фирмата. Без достатъчен приход- няма печалба. Няма ли печалба, няма и бизнес. Бизнес планът може да свърши добра работа и по тази доста важна част за всеки един бизнес.

И още много други грешки може да се избегнат чрез писането на бизнес план. Самото му писане е един безопасен начин да се натрупва управленски и икономически опит.

Грешка 3. Надценяване на успеха на бизнеса.

Състои се в очакването на бързи и големи приходи. Може и да се случи, ако има предварително подсигурени клиенти и сделки. Но обикновено ситуацията не е точно такава. Поради това икономистите препоръчват за новостартирал бизнес да има заделени пари за покриване на абсолютно всички разходи минимум за 6 месеца напред с цел минимизиране на опастността от фалит.

Грешка 4. Отказ от учене на икономически правила.

Заемайки се с бизнес, бизнесменът става част от икономиката. Да не се познават икономическите правила и да се върти бизнес, то е като човек да е скочил на дълбокото във водата, но да очаква, че хем няма да плува, хем няма да потъне, пък и акулите няма да го изядат, ако си затвори очите и се прави, че ги няма. Често срещана и доста грешна е представата, че управителят на фирма, това е лице, което седи на един удобен диван и не върши нищо, а клиентите го замерят през целия ден с пачки с пари. Уви, реалността е съвсем друга. Добре е ученето на икономически правила да започне още преди стартирането на бизнеса, за да няма после неприятни изненади. Не всичко се получава от първия път и се научава от първия път, но винаги е по-добре да се знае предварително какво се прави, отколкото да се действа на сляпо.

Грешка 5. Не се търси помощ и няма никакво вслушване в опита на можещите.

Ако нещо не се знае, не е ясно или има проблем, то съвсем не винаги е необходимо човек сам да преоткрива топлата вода. Особено в началото е желателно да се ползват консултации от хора, които знаят за какво става въпрос.

Автор: Людмила Боянова