Автор Тема: Как да се избере счетоводител  (Прочетена 127 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Как да се избере счетоводител
« -: 19 декември 2017 09:41:26, вторник »
Да се вземе решение на кого да се повери счетовоството на новосъздадената фирма е едно от нещата, които трябва да се направят достатъчно време преди да стартира дейността. Не е добре този въпрос да се оставя за решаване в последния момент, тъй като процесът на избор отнема време, а от счетоводителя зависят взаимоотношенията с НАП и други институции и ако те не са на нужното професионално ниво, следват глоби, които се плащат от фирмата Ви, т.е. от вашия джоб и са за сметка на Вашия бизнес.

Ето някои неща, които могат да подпомогнат избора:

Когато спешно търсите счетоводител, винаги ще се намери някой приятел на приятел или нечия баба, които някога (обикновено не много скоро), са карали курс по счетоводство и срещу малко пари са склонни да се заемат с фирмата Ви. Не се доверявайте на хора със съмнителна квалификация и опит, които да водят счетоводството на фирмата Ви по между другото, докато работят друга работа на пълен 8 часов работен ден или плетат плетки. Причината е, че законодателството постоянно се променя. Промените на държавата в изискванията като правило не се следят от такива хора и те не могат да водят адекватно счетоводството. Глобите от държавата след един такъв евтин, но неправилен избор, могат да Ви струват хиляди левове. Понякога и стотици хиляди левове (известен ми е и такъв случай).

Препоръчвам да изберете счетоводна къща, освен ако не стартирате с огромен начален капитал, който да Ви позволи да си наемете на трудов договор двама-трима човека и да им осигурите работни места със съответните компютри, специализиран счетоводен софтуер, консумативи и др.- счетоводител, главен счетоводител и ТРЗ. Такова разделение е нужно, тъй като счетоводството и ТРЗ са отделни неща, които е правилно да се вършат от различни хора. Виждала съм варианти, при които счетоводители се занимават и с ТРЗ и обикновено крайният резултат е плачевен по отношение на ТРЗ-то и създава проблеми с Инспекция по труда. Имайте предвид, че ТРЗ (УЧР) е самостоятелна икономическа наука и като такава и се преподава в университетите като специалност, отделна от счетоводството.

 Ако изберете счетоводна къща, в нея ще има счетоводители (отделно и главни счетоводители) и ТРЗ специалисти, които са на съответното ниво, следят промените в законодателството и ще се постараят да отговорят на нуждите на фирмата Ви. Особено ако счетоводната къща е отдавна функционираща като такава.

Както споменах в началото, нужно е време, за да се направи избор на счетоводство. То е за да се проучат различните счетоводни къщи или ако се наема персонал- да се проучат кандидатите за длъжностите. Ако сте се спрели на варианта със счетоводна къща- добре е първоначално да се харесат няколко такива, после да се уговорят срещи с тях и да се види на място какви условия предлагат. Накрая да се сравни и да се направи избор кои условия най-добре отговарят на нуждите на фирмата Ви. За финал задължително изисквайте подписване на Договор за счетоводно обслужване с избраната от Вас счетоводна къща и пазете своя екземпляр от него. Така ще си гарантирате коректно обслужване.

Ако желаете, можете да разгледате сайта на счетоводна къща "Веста консулт" (за София): https://vesta-consult.eu/

Автор: Людмила Боянова