Автор Тема: Електронен подпис за новата фирма  (Прочетена 127 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 432
 • Карма: +5/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Електронен подпис за новата фирма
« -: 19 декември 2017 09:31:54, вторник »
Едно от нещата, които са необходими за фирмата и на човека, развиващ бизнес като фрийлансер, това несъмнено е електронният подпис. Той е необходим за работа с НАП, НОИ, Митници, банки и много други. Със сигурност ще е необходим на Вашата счетоводна къща, респ. счетоводител и ТРЗ, за да подава периодично съгласно изискванията на закона към институциите икономическа информация, свързана с дейността на Вашата фирма.

Неговото издаване е свързано с определени разходи и е добре да се случи малко преди започването на дейността на фирмата. Съществуват различни фирми, които се занимават с издаването на електронни подписи, но според мен най-утвърдената измежду тях в сферата е "БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ" с издаваните от нея B-TRUST - електронни подписи. Борика редовно и успешно преминава през одита за съответствие с Регламент 910/2014. Препоръчвам я пред други издатели до колкото електронните им подписи са с отлична поддръжка и не създават проблеми при работа с тях, но в крайна сметка изборът е на Вас като клиент. Можете да проучите и останалите фирми.

Ако се спрете на Борика, то можете да разгледате актуалните им цени за електронни подписи, както и да научите повече информация, на техния сайт.

Вариантите, в които може да получите своя електронен подпис са два- като флашка или като карта. Ако изберете карта, към нея ще трябва да платите и за специален четец. Аз препоръчвам да изберете флашка. Картата се износва много по-бързо от флашката и е много по-неудобна за пренасяне (ще трябва да вземете освен картата, също и четецът към нея всеки път, когато Ви се наложи да отидете на друго място, от което да я ползвате).

Отделно от това, ще трябва да упълномощите счетодоството си, за да може да си издаде на свой носител електронен подпис. Пълномощното трябва да е нотариално заверено. Коментирайте със счетоводството си от какъв точно документ се нуждае, преди да влезете при нотариуса, тъй като различните счетоводни къщи имат различни изисквания и има специфика.

След като изготвите нотариално завереното пълномощно, счетоводството Ви ще генерира от сайта за НАП документ, който ще се подаде към НАП. НАП ще се базира на нотариално завереното пълномощно, за да го одобри. След това счетоводството Ви ще разполага с електронен подпис на Вашата фирма, с който ще подава икономическа информация към НАП.

За да активирате на електронния си подпис от услугите, предоставяни от НАП, следва да се възползвате от указанията на НАП, посочени на сайта на НАП.

Освен към НАП, електронният подпис се използва и за подаване на данни за дейността на фирмата Ви и към други институции, но това касае повече Вашето счетоводство, отколкото Вас. Ако се интересувате от подробности, питайте счетоводителя и ТРЗ специалиста съобразно Вашата икономическа дейност за какви още цели ще използват електронния подпис на фирмата Ви.

Автор: Людмила Боянова