Автор Тема: проблеми със самооценка и самочувствие  (Прочетена 1922 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен MaryJane

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
    • Профил
проблеми със самооценка и самочувствие
« -: 29 септември 2017 16:34:44, петък »
Здравейте .

Имам проблеми със самооценката и самочувствието ,и си мисля че е от средата в която съм израснала (родители). Просто родителите ми още от малка са били взискателни към мен и доста пъти отношението им е било подигравателно особено когато водим от онези сериозни разговори когато нещо не има харесва от това което правя . В моменти като тези те не ме изслушват или ако го правят просто изчакват да се изкажа без да се опитат дори да схванат и да вникнат в това което казвам след което си налагат отново мнението без да се замислят от това как аз ще се почувствам.

На 18 години съм и до ден днешен майка ми повтаря че съм много безотговорна не приемам истината в очите че си избивам комплексите в семейството ( а всъщност от там идват) не един път са ми посягали не само с шамари но и с предмети като колан (м/у др-то страшно боли) баща ми в моменти на ярост ми е разцепвал устата и ме е обиждал и удрял доста силно . винаги съм била кротко и тихо дете и според мен не съм заслужавала чак такова отношение ( ставам избухлива само като не съм съгласна с нещо) също така Мнението Ми в дома в който живея не се зачита само ако става дума за избиране на мои дрехи или нещо което ме засяга пряко.

Голям белег остави това че от както майка ми разбра че употребявам Марихуана (само!) ми поставя постоянно епитети като наркоманка ,зависима и т.н. постоянно ми повтаря че АЗ БЕЗ НЕЯ СЪМ НИЩО и съм неспособна да се справям с живота ми сама че мисленето ми е детско само защото съм избрала марихуаната пред напиването до припадък в чалга дискотеките и взимането на наркотици в клубовете което правят другите деца на моята възраст особено в града в който живея.

От това нещо в мен се пораждат страхове че аз съм глупава и неспособна да се справям в живота че съм нищо и една просто заблудена наркоманка зависима от марихуаната(това звучи смешно и знам че е невъзможно но просто епитетите на родителите ми понякога ме карат да се чувствам така) . Знам че докато не почна да се издържам сама трябва да се примирявам с това отношение но ако продължи още смятам че психиката ще ми се срине под влиянието на психо атаката и то точно от хората които са ме създали и се предполага че трябва да е точно обратното . Аз знам че те ме обичат но просто не осъзнават някои истини които ме нараняват много . И винаги когато им казвам това те се смеят или ми внушават че си въобразявам .

Просто искам да ми помогнете да изградя някаква лична схема със справяне на всичкия стрес(аз вече си помагам с канабис) но просто искам да се убедя в това че аз не съм една заблудена наркоманка и в това че не съм НИЩО а човек с потенциал и възможности да се реализира в областта в която иска...

Неактивен mariya_koeva

  • ПСИХОЛОГ
  • Глобален модератор
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 767
  • Карма: +17/-0
  • Пол: Жена
  • Нека заедно намерим пътя към промяната!
    • Профил
    • https://psychologist-koeva.blogspot.com/
Re: проблеми със самооценка и самочувствие
« Отговор #1 -: 29 септември 2017 16:35:19, петък »
Здравейте, MaryJane!

Хубаво е, че имате желание да се справите с проблемите и със стреса, но дали сте готова за това? От написаното личи, че нямате желание да спрете марихуаната и канабиса, а просто да Ви се каже, че НЕ сте "заблудена наркоманка" (както сама се изразихте) и че имате достатъчно потенциал, за да се справите в личен и професионален план. Готова ли сте да спрете наркотиците, ако наистина Ви се предложи психологична помощ? Защото, за да се случи позитивната промяна у Вас и Вашия живот, трябва да спрете с тези коварни вещества. Използвате ги като заместител на проблемите, но истината е, че в настоящата ситуация проблемите не се оправят, независимо дали взимате наркотици, или не. Не знам доколко наистина осъзнавате проблема си, но той не се корени единствено във взаимоотношенията Ви с родителите и ниската самооценка. Да, безспорно насилието, което сте преживяла, е оставил дълбок и негативен белег у Вас и е разбираемо до някаква степен да се съпротивлявате срещу думите и становищата на родителите си, дори и те да са верни. Майка Ви е права за едно - че наркотиците ще Ви погубят и по този начин няма да успеете да се справите с живота. Друго важно нещо е, че сте пълнолетна, което Ви дава пълното право да започнете работа и да бъдете финансово независима. По този начин имате възможност да живеете на квартира например и веднъж завинаги да кажете "Край" на проблемите вкъщи. Разбира се, намирането на работа и жилище може и да не стане веднага, но поне ще направите необходимите усилия, за да си ги намерите, отколкото да се самосъжалявате, приемайки поредната доза. Мисля, че ако направите ето тези неща, захванете живота си в ръце и приключите с наркозависимостта (преди да е станало наистина късно), ще заживеете съвсем нов живот и ще постигнете мечтите си. Аз няма как да дойда и да Ви накарам насила да направите тези неща, но мога да Ви предложа да опитате. Всичко това обаче се постига при едно условие - да бъдете самодисциплинирана, въоръжена с търпение и позитивно настроена към бъдещето!

Ако имате нужда, пишете ми отново или ме дръжте в течение.

Успех!

С поздрав,

Мария Коева
(помощник-консултант)
Мария Коева
Психолог

mariyakoeva7@gmail.com
www.psychologist-koeva.blogspot.com

Неактивен krasi85

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 7
  • Карма: +1/-0
    • Профил
Re: проблеми със самооценка и самочувствие
« Отговор #2 -: 28 февруари 2018 14:28:28, сряда »
Звучи като омагьосан кръг.