Автор Тема: Загуба на социални умения при определени ситуации  (Прочетена 1532 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен person

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Здравейте!

Първо искам да ви поздравя за възможностите, които се предоставят онлайн заедно с шанса за личностни насоки.

Проблемът, който назрява при мен вече около година се определя най-общо, като притеснение придружено с напрежение на тялото - треперене на ръце, свиване на клепачи, повишено сърцебиене и трудно изговаряне на речта. Всъщност проблема се отнася най-вече в последното, защото то отлага или ще започне да отлага негативи в работната среда. Подобни изблици на тревожност от такава величина са нещо ново за мен. Не съм проявявал силно притеснение, нито като дете, нито след това, за да ме застигне подобна трудност една година преди 30 г.

Психически съм проявявал навика да почукам с кокалчетата на пръстите върху повърхност за положителен късмет, но се отказах от този навик още преди 10 г.

За да насоча по-ясно към конкретна посока ще кажа, че от около година и половина пред мен се отвориха възможности, които не съм очаквал. Имал съм планове, но така внезапно и може би заради недостатъчния натрупан опит и възрастта наистина, не съм очаквал. Искам само да кажа, че отворилите се възможности, не ме облагодетелстват повече материално, отколкото преди да ги получа, а става въпрос по-скоро за личностно развитие, нещо като от "обикновен бизнес към ядрена физика".

Интересното е обаче, че се справям положително и в срокове. Всичко това е добре, докато не стане необходимо, просто да се представят резултати или да се коментират. Винаги съм се стремял да вървя до колкото е възможно по пътя на логиката. Осъзнавам, че всичко е наред и дори да има възможност за грешка, то тя е нищожна и няма да има последици (да отворя тези скоби - не се занимавам все пак с ядрена физика, макар моделите от математиката да са съществени). Въпреки това подобно на включване на бутон напрежението може да дойде при среща с други личности в тясна сфера на работа, но може да започне и по-късно в съвсем друг много по-късен етап без окончателен модел.

Още по неприятно е, че започва да се проявява, обаче малко по-слабо и при редки житейски ситуации сред приятели. Свикнал съм да показвам резултати в различни среди на обществото, контактувам с много различни по своята същност хора и все пак се опасявам от задълбочаване на това притеснение. Медикаменти от рода на Валериан и Невропан нямат никакъв ефект. Дори първият път когато опитах второто, в бързината разбрах по погрешка, че се вземат до 6 хапчета еднократно, а не за деня и изпих 4, което не повлия и в най-малък аспект на тревожността.

Забелязал съм симптома на сърцебиенето, все пак ще се консултирам и при кардиолог, за да не се окажат свързани проблемите.       

Благодаря!

Неактивен mariya_koeva

  • ПСИХОЛОГ
  • Глобален модератор
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 767
  • Карма: +17/-0
  • Пол: Жена
  • Нека заедно намерим пътя към промяната!
    • Профил
    • https://psychologist-koeva.blogspot.com/
Re: Загуба на социални умения при определени ситуации
« Отговор #1 -: 29 септември 2017 16:39:27, петък »
Здравейте, person!

Това, което изпитвате, не е толкова рядко срещано, колкото си мислите. Все повече хора, поради една или друга причина, изпитват тревожност, когато е необходимо да говорят пред много хора например така, както Вие. Ключът със справянето с този проблем е в умерената самоувереност (не във високото самочувствие!). Преди да излезете пред хора и да започнете речта си, си повтаряйте наум, че всичко ще е ОК, че сте достатъчно компетентен в определената тематика и че "публиката" ще остане доволна от това, което имате да им кажете. Зная, може би в момента Ви се струва трудно, но не е невъзможно. Важно е да повярвате в силите си! Когато сте вкъщи, заставайте пред огледалото в цял ръст и започвайте да говорите срещу него, виждайки образа си. Важно е да се започне от малка стъпка, проявяваща страх (защото предполагам, че в началото ще се притеснявате да говорите и когато сте сам), за да се стигне до пълно изкореняване на страха. Помолете Ваш близък човек, роднина, най-добър приятел, интимна половинка (изобщо някой, на когото имате доверие и знаете, че ще подходи с разбиране) да Ви слуша известно време, говорейки по някоя тема пред него, за да "тренирате" и в това положение речта си. След това нека дойде и втори човек, и трети,... Разбира се, нека това да са хора, които са достатъчно интелигентни, за да Ви влязат в положение и наистина да имат желание да Ви бъдат от полза.

Наистина е хубаво да се консултирате с кардиолог за сърцебиенето, тъй като то не влиза в професионалната компетенция на психолога.

Мария Коева
психолог
Мария Коева
Психолог

mariyakoeva7@gmail.com
www.psychologist-koeva.blogspot.com

Неактивен person

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Re: Загуба на социални умения при определени ситуации
« Отговор #2 -: 29 септември 2017 16:40:17, петък »
Благодаря за своевременните насоки!

Благоприятно се отразява да проявиш внимание към мнение тясно свързано със сфера от която не си имал понятие. Наистина изглежда е необходимо да се обръща внимание и на проблемите на личността, каквато е практиката в повечето развити държави.

Всичко хубаво!