Автор Тема: Проблеми с алкохола и не само  (Прочетена 1724 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен monamu

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Проблеми с алкохола и не само
« -: 29 септември 2017 09:52:48, петък »
Здравейте,

С приятеля ми живеем заедно от 7 години. До скоро всичко вървеше добре. Но от няколко години, откакто остана без постоянна работа, той започна да пие доста. Мисля, че това е някакъв вид депресивно състояние. Имаше доста тежък момент преди година, даже имаше мисли за самоубийство. Напоследък всяка вечер, когато се прибера от работа, той е много пиян, понякога и под въздействието на марихуана, държи се агресивно, не ме оставя на спокойствие, постоянно иска внимание и се самоизтъква. Аз приемам това поведение като психически тормоз (не знам дали е това, просто се чувствам подтискана). Вече не съм спокойна да се прибера вкъщи и мисля да се изнеса, но се притеснявам да не би това да увеличи проблемът му с алкохола. Говорили сме, че трябва да спре с пиенето, уж го разбира, но вече няколко пъти е обещавал, а промяна няма, даже става все по-зле. От една страна искам да му помогна да преодолее проблемите, но от друга искам да се погрижа и за собственото си емоционално състояние.

Какво бихте ме посъветвали като професионалист? Как да постъпя аз? Какъв е начинът той да се справи с проблемите си?
Благодаря.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Проблеми с алкохола и не само
« Отговор #1 -: 29 септември 2017 09:55:47, петък »
Здравейте.

Проблемът на Вашия приятел е доста сериозен и сложен.

Алкохолизмът е признат за болест и се разглежда като такава в медицинската литература от 50 години на 20 век. Алкохолизмът е болестна реакция на органичното химично съединение с формула C2H5OH. И това е само началото на заболяването.

За алкохолизма има наслоени доста представи, една част от които не са правилни.

Например грешна е представата, че ако се пие бира или пък вино, то алкохолизъм не може да се развие. Тази грешна представа е причината повече от половината алкохолици да са такива, защото са били непредпазливо на бира или на вино в повече и по-често.

Алкохолик не е този, който пие рядко и се контролира да изпие малко. Алкохолик е този, който регулярно пие и голяма част от това регулярно пиене, накрая завършва с напиване в различна степен.

Моментът с контрола върху това колко да се изпие се губи при алкохолика.

Алкохоликът винаги си намира причини да се напие. Причините, поради които алкохоликът отива да се напие, обаче не са реални причини. Те са оправдания и са защитните механизми на болестта алкохолизъм. Точно такова е и отричането на алкохолика в началото, че той има проблем. Алкохоликът не си признава, че всъщност няма никакъв контрол над алкохола. Не го и забелязва в началото това, че не се контролира, а причината да не го забелязва, е в естеството на самата болест. Това алкохоликът да се осъзнае, че всъщност има проблем с болестта алкохолизъм, че всъщност няма контрол над това колко да изпие, е първата крачка към връщането на алкохолика назад към здравето.

Алкохоликът трябва САМ да си даде сметка, че е болен, че поради това по никакъв начин не може да си контролира пиенето. Че е именно неспособен да си контролира пиенето. Алкохоликът трябва да приеме, че всичките му оправдания за кое да е напиване, не са никакви оправдания. Че всъщност оправданията за изпития алкохол са продукт на БОЛЕСТ. Нормалният здрав човек не се нуждае от алкохол и може да мине без алкохол по абсолютно всякаква причина, каквато и да е тя (независимо дали иде реч за хубава или лоша ситуация, за хубаво или лошо моментно настроение и т.н.). Алкохоликът САМ трябва да осъзнае всичките си самозаблуди, че има причина да пие. Алкохоликът САМ трябва да осъзнае, че трябва да се лекува и че трябва напълно да спре да пие, за да има шанс да се върне към нормален живот.

Сега за агресията.

Има много неща, които алкохолизмът маскира и едно от тях е неумението да се управляват чувствата. Това неумение да се управляват чувствата се маскира от алкохола, като алкохолика се чувства по-инак. Изрично наблягам на "маскира". Алкохоликът в повечето случаи въобще и не разбира, че не се справя с това да си управлява емоциите без алкохол. Не го осъзнава. Не може да го осъзнае.

Всички алифатни алкохоли (метанол, етанол, пропанол, бутанол и др.) имат наркотичен ефект. Затова алкохоликът не може да се контролира колко да пие и не само. Повечето хора не знаят е, че алкохолът е токсичен. Повечето хора не знаят, че алкохолът унищожава нервната система и мозъка, а като се стигне до ниво на тежка атрофия на мозъчната кора в резултат на алкохолизъм, то състоянието на личността е пълно оглупяване, защото унищожените мозъчни клетки се превръщат във вещество, подобно на вода. Цирозата на черния дроб, панкреатитът и ракът на панкреаса са другите неприятни следствия от алкохолизма.

Всъщност алкохолът не решава проблема с въпросното неумение за управление на чувствата. Според някои изследователи той ги предизвиква. Този проблем с неумението за управление на чувствата си остава и се натрупва, тъй като чувствата са химия. Самата агресия е химия (част от нея е адреналин, който в прекомерни количества уврежда мускулите, а сърцето също е мускул). Агресията не изчезва. Натрупва се. И е трудно за невладеещ емоциите си безопасно да отведе натрупвалата се с времето агресия вън от тялото и психиката си. Безопасно означава при този процес на изливане на агресията човекът да не нарани някого и да не изпотроши имущество. А и самият алкохол също уврежда и сърцето.

Когато човек не е способен да си управлява чувствата (първопричините за което може да са най-различни), тогава в един момент... Защото не е пил. Или защото е пил. Или просто така провокирано от нещо дребно. Причината няма значение. Но цялата тази химия си настоява на своето и се проявява в действие от невиждан и неочакван мащаб, от неконтролируемо естество. Човекът първо действа, а после евентуално мисли какво е успял да натвори. И обикновено после съжалява и се ядосва на себе си, когато осъзнае какво е правил.

Това, което се проявява при приятеля Ви не е резултат от депресия, то означава натрупване на агресия като част от алкохолната му зависимост.

Ако приятелят Ви започне да отказва алкохола, то неговото неумение за управление на психиката му ще е едно от нещата, които болезнено ще изскочат на преден план. Агресията му временно ще се увеличи, всички проблеми, резултат на неумението за управление на психични процеси ще се обострят и ще бъде така, докато не се научи да си управлява емоциите без алкохол. За това е необходима работата с психолог, който има опит с подобни случаи (опитът на психолога с подобни случаи е задължителен, т.е. не славата на името, а опитът с конкретни алкохолно-болни е това, което трябва да се гледа при избор на психолог). Освен това работата на психолога е не само с алкохолика, а и с тези, които са му най-близки и са засегнати от поведението му.

Споменавате за употреба на марихуана. Тя също е наркотик и е в състояние да отключи промени в психиката.

Давам Ви номера на национална телефонна линия за консултации и насочване по въпросите на зависимостта към наркотични вещества и алкохол.

0800 133 22 - това е безплатно и анонимно

Работно време на телефонната линия:
от понеделник до петък
от 14.00 до 19.00 часа

Препоръката ми е да разгледате и този сайт: www.ncn-bg.org

Надявам се да Ви бях от полза.
Психолог Л. Боянова

Неактивен monamu

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Re: Проблеми с алкохола и не само
« Отговор #2 -: 29 септември 2017 09:57:36, петък »
Много благодаря за бързия и компетентен отговор.
 
Ако можете да ме посъветвате какво мога да предприема оттук нататък. Вие казвате, че той сам трябва да реши да се справи с проблема, но според него той няма проблем, според него това е просто пийване за удоволствие, за купона. Нищо ли не могат да направят близките, роднините и приятелите, за да помогнат? Ако се оставят така нещата, няма ли да се задълбочи още повече проблемът? Аз не мога да живея в такава обстановка и мисля да го напусна, може това да помогне в някаква степен, да остане насаме със себе си. Не знам какъв е правилният начин за действие в случая.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Проблеми с алкохола и не само
« Отговор #3 -: 29 септември 2017 09:57:57, петък »
Здравейте,

Можете да поговорите с него по-настоятелно и да обясните, че неговото пиене е излязло от границите на здравословното и вече не е за удоволствие, нито е за купона, следователно се нуждае от лечение и ако желае, може да се обади на телефона, който Ви написах в предния си пост.

Но от самия него зависи да вземе мерките, за да спре да пие. Никой друг няма как да му стегне волята вместо него самия, за да го спре да пие.

С уважение,
психолог Л. Боянова