Автор Тема: Запитване  (Прочетена 1926 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gu4eli

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Запитване
« -: 22 септември 2017 14:08:18, петък »
Здравейте, обръщам се към вас с молба за съвет. Имам племенница на 14 години, която има много странна представа за света като цяло. Разсъжденията и за елементарни неща могат да бъдат наистина много странни и това ме тревожи. Лично аз смятам, че би било добре да се консултира с психолог, но проблема е че съм сигурна че родителите и ще отхвърлят моето предложение. Всъщност дори смятам,че основната вина за това което си случва с нея са именно те, защото през целия и живот е била игнорирана. Тя ми е споделяла че когато попита нещо или примерно иска да се включи в някаква домашна работа те и казвали, че сега нямали време да и обясняват или пък да се махне за да не ги бави. Опитвам се всеки път когато съм с нея да компенсирам това тяхно безразличие към нея и спокойно да и обяснявам нещата които я интересуват, но за съжаление не се виждаме много често. Това лято я взех на морето с мен където тя ми сподели, че приятелите и понякога я отбягвали, защото била по-глупава от тях и освен това и казвали че има психични отклонения. Тогава тя ме каза, че иска да отиде при психолог за да я излекува. Понеже никога не съм се сблъсквала с психолог, нямам никаква представа как мога да и помогна да стигне до такъв. Може ли например да се вземе направление от личния лекар и може ли това да стане без знанието на нейните родители? Много ми се иска да и помогна, но съм много "боса" на тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Запитване
« Отговор #1 -: 22 септември 2017 14:09:08, петък »
В училището, където учи 14 годишната Ви племенница има ли психолог (пед. съветник)? Ако има, то тя може спокойно да го потърси, без за което да изисква разрешение от родители или да заплаща каквото и да било.

Но нека да започна отначало. Споделяте, че племенницата Ви е отбягвана от родителите си, когато е задавала въпроси или е желаела да се включи в някакво начинание. Това е често срещана родителска грешка. Има един период от развитието на детето, който започва от най-ранна възраст. В този период детето задава много въпроси и се стреми да се включва в разнообразни дейности. Така то се запознава със света и усвоява неговите характеристики, а също така и натрупва основен житейски опит. Въпросите, задавани от детето, са огромно количество и на тях трябва да се отговаря независимо дали изглеждат глупави или не, независимо дали изглеждат като разбираеми на една по-голяма възраст.

Когато детето получава отблъскване от родителите си, вместо отговори от тях на своите многобройни въпроси, то е принудено само да си търси отговорите. А намирането на отговорите от едно дете без подкрепата на родител, това определено може да бъде причина за изграждането на нестандартна гледна точка. Такова нещо не е основание да се приеме, че иде реч за психично отклонение или за изоставане в умственото развитие. Не бива да допуска племенницата Ви да се връзва на такива твърдения от страна на съученици. Приятелите, ако са истински приятели, няма да и наговорят такива работи, че има психични отклонения. Племенницата Ви вероятно има сериозни проблеми с група връстници (може би съученици/съученички), които са я взели на прицел и я подиграват, в резултат на което тя не може да създаде адекватни приятелски взаимоотношения с други връстници.

Това е добре да се проучи дали е така, като внимателно подпитате племенницата си. И ако е така, да се вземат мерки тормозът над племенницата Ви да престане незабавно (това е нещо, с което трябва да се заемат по възможност нейните родители)- дали ще е разговор с родителите на "приятелите" ведно с "приятелите", дали ще е чрез училище (ако са съученици) да се повдигне въпросът през директор и по родителски срещи, дали ще е чрез Детска педагогическа стая (ако "приятелите" са си позволявали юмручни разпри), но има ли тормоз, то трябва да се вземат мерки.

Посещението на племенницата Ви при психолог, ще е необходимо от тази гл.т., че иде реч за тормоз. Той води до травми на психиката за племенницата Ви, които не е хубаво да бъде оставяна да мъкне в самота. Най-малкото представете си какво и е нанесено на самочувствието, щом иска да отиде при психолог да се лекува, понеже и било казано от "приятели", че: "била по-глупава от тях и освен това и казвали че има психични отклонения".

По отношение на това:

Цитат
Понеже никога не съм се сблъсквала с психолог, нямам никаква представа как мога да и помогна да стигне до такъв. Може ли например да се вземе направление от личния лекар и може ли това да стане без знанието на нейните родители?

Повече за разликите между психолог, психотерапевт и др. може да прочетете тук: КЛИК. Ако ще изберете психолог на частно ( в случай, че училището на племенницата Ви не разполага с такъв или тя не се довери на наличния там психолог), достатъчно е да е човек с опит в тази сфера и племенницата Ви да се чувства сигурна при контактите си с него. Няма да Ви е необходимо направление от лекар.

Ако мога да Ви бъда полезна с още нещо, пишете по темата.

Неактивен gu4eli

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Re: Запитване
« Отговор #2 -: 22 септември 2017 14:18:30, петък »
Благодаря за бързият отговор! Напълно съм съгласна с това, че поведението на нейните родители е дало отражение в нейното развитие, но за съжаление и двамата са много трудни като характер и ако се опитам да им обясня, че не подхождат правилно към детето си, най вероятно ще се стигне до момент в който ще ми забранят да контактувам с детето /което ще е поредната грешка от тяхна страна/. Тормоз в училище със сигурност има, като се проявява под формата на много обиди и отбягване. Тази годена беше приета в гимназия и аз се опитах да и вдъхна малко доверие, като и казах, че децата в новото училище може да са по добри от тези с които до сега е учила, но се оказа че и доста деца от стария и клас са кандидатствали в същата гимназия и също са приети. Сега най-големият и страх е да не се окажат отново в един и същи клас. Ще проуча дали в училището има психолог и ако има такъв ще и кажа да не се притеснява да се консултира с него за всичко което я притеснява. Ако няма, ще потърся друг такъв и не на последно място, ще дам всичко от себе си да я насърчавам и напътствам.
Информацията относно различията между психолог, психотерапевт и др. ми беше много полезна.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Запитване
« Отговор #3 -: 22 септември 2017 14:21:20, петък »
Цитат
и двамата са много трудни като характер и ако се опитам да им обясня, че не подхождат правилно към детето си

Пробвайте да им предадете ситуацията без подобни обяснения. Ако считате, че ще помогне, обяснете им как са най-прекрасните родители, които сте убедена, че ще вземат мерки да защитят детето си, щом научат, че има проблем.

Относно това:

Цитат
Сега най-големият и страх е да не се окажат отново в един и същи клас.

Що се отнася до новото училище, ако главните подстрекатели не са там в един и същ клас с племенницата Ви, то има реален шанс тя да успее да си създаде приятелства с връстиниците си. Най-вече, нека да има повечко самочувствие и да не се връзва на обидни приказки по свой адрес.