Автор Тема: Нуждая се от помощ (напрежение, стрес, страдание)  (Прочетена 2055 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anonimen13

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Нуждая се от помощ (напрежение, стрес, страдание)
« -: 22 септември 2017 13:55:41, петък »
От малък се е наложило така,че родителите ми да работят в чужбина. От първи клас до сега ( тази година завърших) никой никога не ми е помагал за ученето, а дипломата ми е добра- имам две петици, а останалите оценки са 6, но заради матурите общият успех е 5.33. Вместо подкрепата на родителите ми аз получих нападки и обиди, както и сравняване с други хора и това се е случвало винаги. Никога не съм получавал тяхната подкрепа-винаги са искали от мен все повече и повече. Още от дете ме изкарваха,че съм некадърен и това не ми помогна в живота,защото бях свит и изпълнен с комплекси, но това се промени,въпреки,че беше твърде късно. В момента се подготвям за кандидат-студентските изпити в медицинския университет и напрежението ми идва в повече- не само от страна на нашите , но и заради едно момиче. С нея се познавам от дете тя е 2години по-малка от мен. Преди 3 години се влюбих в нея, а бяхме най-добри приятели. Нейните "чувства" бяха фалшиви и като цяло не бяхме заедно, но постоянно ми даваше фалшиви надежди и обещания. Това нещо го търпя 3 години. Постоянно чувам само лъжи от нея както и крясъците на родителите ми.В момента живея сам от 4години,но не мога да живея повече така.Правя всичко сам- готвя си,чистя си,пера си и никой не ми помага. Имам да уча по 10 урока на ден Изпаднал съм в депресия нищо не ме вълнува. Не мога да заспя по рано от 5-6часа сутринта. Другият проблем е,че вече не виждам смисълът в живота...На никой не му пука за мен...дори и на родителите ми.. поне така си мисля,защото с нищо не са го доказали.Това не значи че ще сложа край на живота си,но не се виждам след 10години колко нервен човек ще бъда. Преди малко въпросното момиче отново ме подразни и в момента треперя от нерви и ми идват всякакви мисли в главата- само мрачни. Имам чувството че няма да издържа много дълго време и накрая ще полудея. Какво да правя,към кого да се обърна за помощ... Мислил съм си да ходя на психолози,но истината е,че не знам от къде да започна. Детството ми го прекарах със сестра си,която беше по-голяма и ме унижаваше пред приятелите и,както и пред моите,а през времето когато баща ми си беше в България преди години беше пияница иии съм се нагледал на много лоши работи. Това ми влияе и сега,защото започнах да употребявам марихуана. Радвам се,че се осъзнах на време и спрях. Истината е,че наистина ми е много нервно и напрегнато и депресирано и още какво ли не. МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ МИ!

Неактивен mariya_koeva

  • ПСИХОЛОГ
  • Глобален модератор
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 767
  • Карма: +17/-0
  • Пол: Жена
  • Нека заедно намерим пътя към промяната!
    • Профил
    • https://psychologist-koeva.blogspot.com/
Re: Нуждая се от помощ (напрежение, стрес, страдание)
« Отговор #1 -: 22 септември 2017 13:56:33, петък »
Здравейте, anonimen13!

Предлагам да започнем последователно да говорим за това, което се случва...

Радвам се, че сте кадърен ученик и сте завършил средното си образование с висок успех. Това е повод за поздравления! Разбирам, че родителите Ви явно имат някакви свръх високи амбиции за Вашето развитие, но това повече пречи, отколкото помага. Вече сте пълнолетен, скоро предполагам, че ще бъдете и студент, и ще започнете да взимате все повече и повече живота си в ръце! Това е много добре, че се справяте сам с домакинските задължения и смятам, че не е никак във Ваш минус, защото много хора на Вашата възраст не умеят и най-елементарни неща като чистене и готвене. Разбирам, че Ви липсва подкрепата от родителите, но да Ви кажа, навремето, когато бях в гимназията, и аз сякаш се стремях да получавам високи оценки само за да бъдат доволни родителите ми, но с времето осъзнах, че това просто няма смисъл - в крайна сметка високите оценки остават за мен, а не за тях, и е по-добре да преразгледам каква ми е всъщност мотивацията и ЗАЩО искам да имам висок успех. Отговорът беше всъщност много лесен - за да имам хубаво бъдеще като професионалист в сферата, в която бях избрала да уча и работя, и да съм горда от себе си, а не от това, че родителите ми са горди. Виждате ли разликата? Така че продължавайте смело напред, фокусирайте се върху себе си, а не толкова върху очакванията на околните, защото, както казах, всичко, което правите, го правите за себе си.

Относно това момиче - постъпката й с фалшивите чувства от нейна страна не е действие на най-добър приятел. По-скоро намерете отговор на въпроса защо е започнала да говори неверни неща, при положение, че е знаела за чувствата Ви. Ако наистина Ви беше най-добра приятелка, щеше да се постави на Ваше място и да си представи как би се почувствала, ако тя харесваше някой и този някой я залъгва толкова време и й дава напразни надежди. Доколкото разбирам, цялата тази сага продължава и до днес, и защо всъщност? След като знаете, че тя не казва истината, защо продължавате да комуникирате с нея и да се надявате на нещо?

Със сигурност ще е необходимо да прекратите тази практика с толкова късното лягане, защото Ви пречи да се концентрирате, да изпълнявате ежедневните си дейности и да бъдете зареден с енергия. Съветвам Ви да има повече положителна информация преди лягане, спокойна музика и хубави мисли. Не приемайте съня като "необходимото зло", а за полезна дейност, без която няма да успеете да се справите с напрегнатото ежедневие.

Може би наистина е добре, ако осъществите директен контакт с психолог. Ще видите, че като започнете да работите в посока "промяна" на мисли, чувства, емоции, реалност, и светът ще Ви се вижда много по-цветен и красив.

Мария Коева
психолог
Мария Коева
Психолог

mariyakoeva7@gmail.com
www.psychologist-koeva.blogspot.com

Неактивен anonimen13

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Re: Нуждая се от помощ (напрежение, стрес, страдание)
« Отговор #2 -: 22 септември 2017 13:57:26, петък »
Благодаря Ви много!