Автор Тема: С бившия сме само приятели  (Прочетена 1453 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен danette

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
    • Профил
С бившия сме само приятели
« -: 22 септември 2017 09:01:48, петък »
Здравейте. Аз съм на 16 години и искам да споделя за една неприятна раздяла с приятеля ми. Той беше нещо като първия ми сериозен приятел и не очаквах че ще сме вечно заедно, но някак си приключихме твърде бързо. В началото много се разбирахме, виждахме се всяка вечер, в училище се закачахме, бяхме идеални. 4 месеца по-късно ми каза че иска да се разделим. Почти съм сигурна че ревнивите му приятели (единият, който ме мрази и в червата, а другият беше влюбен в мен и тайно се опитваше да ме сваля и аз го отрязах) го убедиха че не трябва да е с мен. Сега сме само приятели. Все още сме си много близки и си казваме всичко. Сега той си има друга приятелка. Аз лично не я харесвам. На външен вид не е по-хубава от мен, а коефициентът и на интелигентност е плашещо нисък, но може би моята ревност се обажда в момента. Всъщност, много често се обажда...Карам се с него за всякакви глупости и се заяждам постоянно. После го премислям, чувствам се ужасно и се извинявам. Караме спокойно известно време и пак започвам да го нападам. Искам да опазя приятелството ни. Усещам че се нуждае от мен. Искам да му помогна, но все още е малко дръпнат и не винаги ми споделя проблемите си. Нито родителите му, нито приятелите му го разбират, а това го е превърнало в недоверчив и потаен човек. Постоянно се опитвам да му покажа че на мен може да ми вярва и до някъде успявам. Наскоро пак го бяха разочаровали много хора и ми каза ''Просто няма да се сближавам с никой повече..е, с теб може''. Проблемът ми е, че аз май все още го харесвам и го искам за себе си. Може би това ме кара да съм враждебна понякога и да се карам с него. Между нас още има химия, той ме прегръща и понякога обръщаме разговора на свалка. Въпреки това не искам да му казвам директно че си го искам обратно. Достатъчно ми е да сме близки и да знам че съм единствения човек, с който той може да общува истински. И сега се обръщам към вас. Как да спра да се заяждам, или по-скоро как да спра да го ревнувам? Как да се доближа още повече до неговото съзнание? Знам че той има нужда от мен и искам да му помогна, но все още е малко дръпнат и не винаги ми споделя проблемите си. Благодаря предварително.
П.П. Ето една сника, където се е гушнал в мен и сестра ми ни снима.Малко е тъмна и изглеждаме леко глуповато, съжалявам. Снимката е от след раздялата

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: С бившия сме само приятели
« Отговор #1 -: 22 септември 2017 09:02:40, петък »
Здравейте danette,

Ревността се проявява под най-различни форми. Във Вашия случай като че ли това, което предизвиква Вашата ревност е, че приятелят Ви си изкарва добре в компания на друга приятелка, след като вече Вие се водите, че не сте заедно.

Самата ревност като състояние се проявява в резултат на грешно възпитание в детството. Когато едно дете не се научи от родителите, роднините, приятелите си да споделя вещите си свободно с околните, то у вече порасналия човек не се надмогва страха от невъзможността да притежава. А хората са нещо, което определено не може да се притежава.

Притежанието на играчката (вещта) у детето се свързва с  определен статус. Загубата на играчката от детето се възприема като загуба на статус.

Затова ревността освен страх да се загуби обичания човек, е и също така страх от загуба на личния статус- ще бъде загубено вниманието на обичания човек, възхищението му, т.е. личният статус ще бъде понижен.

Хората, които не ревнуват, са уверени в себе си и в приятелите си. Ето защо това, което Ви препоръчвам, за да си запазите и за в бъдеще добрите взаимоотношения с него, това е да се погрижите да повишите самочувствието си и да изкарвате повече време в споделяне на всякакви изживявания с приятели.

психолог Л. Боянова