Здравейте!
Усещам искреното Ви желание да имате по-топли взаимоотношения с майка си и се радвам, че сте инициаторът, който мисли и разсъждава в посока "позитивна промяна". Но ако искате да бъда честна с Вас, бих могла да кажа, че родителите, които не са обръщали достатъчно внимание на децата си като по-малки, не са им дарявали достатъчно любов, грижи и внимание и са развили ниско самочувствие у тях на база вербална или невербална агресия, много трудно успяват да се сближат с децата си на по-късен етап от техния живот. Тези родители осъзнават грешките, които са допуснали във възпитанието, но късно... много късно. Често те продължават да налагат мнението си и да карат децата им да се чувстват "малки" и несамостоятелни, даже и когато те (вторите) вече имат собствено семейство, работа и са се развили като самостоятелни, зрели хора. Например, както сама казвате, Вашата майка продължава да Ви кара да се чувствате по този начин, като казва, че "от малка сте такава". Продължава да Ви наранява. Според Вас тя има ли нужда от Вашата помощ наистина? Не сте ли Вие тази по-скоро, която има нужда от нейната помощ? Като Ваша майка? Често такива родители несъзнателно прехвърлят вината върху децата си, карайки ги да мислят, че те нещо не са направили, както трябва, че те нещо са сгрешили и т.н. Истината е, че майка Ви много трудно може да се промени (да не кажа невъзможно). Както Ви казах, тя ще осъзнае грешката си, но късно. Но Вие тогава така или иначе е голям шансът да сте се отдалечила емоционално още повече от нея. Много смело от моя страна е да Ви насърча да й репликирате по телефона или да направите дистанцията между вас двете колкото е възможно по-голяма. Това, което аз мога да Ви посъветвам, е да държите на достойнството си. Когато сте права за нещо, да отстоявате принципите и правата си. Когато имате мнение за нещо - също. Когато Ви наранява с думи, може да й зададете въпроса: "Майко, правилно ли е според теб да разговаряш с мен по начин, който ме кара да се чувствам зле?" Ако искате, може да й зададете този въпрос и директно. Опитайте се да разговаряте с нея, вместо да й пишете писмо. От директната комуникация може да извлечете много повече информация.
Какво имате предвид, когато казвате, че се опитвате да приемате другите такива, каквито са? И че се стараете и Вас да приемат?
Мисля, че няма да Ви се отрази зле, ако посетите колега психолог. Имате емоции, които е хубаво да се излеят на четири очи.
Мария Коева
(помощник-консултант)