Здравейте, anonimen13!
Предлагам да започнем последователно да говорим за това, което се случва...
Радвам се, че сте кадърен ученик и сте завършил средното си образование с висок успех. Това е повод за поздравления! Разбирам, че родителите Ви явно имат някакви свръх високи амбиции за Вашето развитие, но това повече пречи, отколкото помага. Вече сте пълнолетен, скоро предполагам, че ще бъдете и студент, и ще започнете да взимате все повече и повече живота си в ръце! Това е много добре, че се справяте сам с домакинските задължения и смятам, че не е никак във Ваш минус, защото много хора на Вашата възраст не умеят и най-елементарни неща като чистене и готвене. Разбирам, че Ви липсва подкрепата от родителите, но да Ви кажа, навремето, когато бях в гимназията, и аз сякаш се стремях да получавам високи оценки само за да бъдат доволни родителите ми, но с времето осъзнах, че това просто няма смисъл - в крайна сметка високите оценки остават за мен, а не за тях, и е по-добре да преразгледам каква ми е всъщност мотивацията и ЗАЩО искам да имам висок успех. Отговорът беше всъщност много лесен - за да имам хубаво бъдеще като професионалист в сферата, в която бях избрала да уча и работя, и да съм горда от себе си, а не от това, че родителите ми са горди. Виждате ли разликата? Така че продължавайте смело напред, фокусирайте се върху себе си, а не толкова върху очакванията на околните, защото, както казах, всичко, което правите, го правите за себе си.
Относно това момиче - постъпката й с фалшивите чувства от нейна страна не е действие на най-добър приятел. По-скоро намерете отговор на въпроса защо е започнала да говори неверни неща, при положение, че е знаела за чувствата Ви. Ако наистина Ви беше най-добра приятелка, щеше да се постави на Ваше място и да си представи как би се почувствала, ако тя харесваше някой и този някой я залъгва толкова време и й дава напразни надежди. Доколкото разбирам, цялата тази сага продължава и до днес, и защо всъщност? След като знаете, че тя не казва истината, защо продължавате да комуникирате с нея и да се надявате на нещо?
Със сигурност ще е необходимо да прекратите тази практика с толкова късното лягане, защото Ви пречи да се концентрирате, да изпълнявате ежедневните си дейности и да бъдете зареден с енергия. Съветвам Ви да има повече положителна информация преди лягане, спокойна музика и хубави мисли. Не приемайте съня като "необходимото зло", а за полезна дейност, без която няма да успеете да се справите с напрегнатото ежедневие.
Може би наистина е добре, ако осъществите директен контакт с психолог. Ще видите, че като започнете да работите в посока "промяна" на мисли, чувства, емоции, реалност, и светът ще Ви се вижда много по-цветен и красив.
Мария Коева
психолог