Здравейте!
Имам познанство с мъж, който е на 37 години. Сближихме се като приятели във времето, в което той се измъчваше в дълга връзка, в която партньорката ту му изневеряваше, ту го зарязваше... Дойде момент, в който той я хвана за пореден път в изневяра и се раздели с нея. Към момента вече няколко месеца са разделени и като че ли няма изгледи да се съберат отново, въпреки че преди, при по-кратки раздели, са се събирали. През годините ни познанство много пъти ми е разказвал за скандалите им и нейните истерични изблици.
Имали сме няколко момента на интимна близост, но нищо сериозно. Това, което ме държи настрана и съвсем съзнателно избрах да не го допускам до себе си бяха няколко тревожни за мен индикации в поведението му.
Не знам дали има някаква психологическа категория или определение на неговата личност, което всъщност е целта на публикацията ми. Интересува ме какъв му е случаят, характеропатия някаква ли е или?
Не знам откъде да започна, но ще се постарая да опиша някои от нещата, които са ми направили най-силно впечатление.
Вманиачен е в различни неща като например това, че той е много по-интелигентен от всички останали хора, знае повече и поради това всички, които превъзхожда, трябва да го "следват", а той - да ги "води". Ако някой има претенции, че е по-умен и знаещ от него, трябва да го докаже със солидна аргументация. Не понася, презира хора, които пушат, нарича ги скапани наркомани. Ако случайно се озовем на място, където в близост някой пуши, е склонен да направи забележка и да се скара. Изключително много го е страх от болести, ухапване от кърлежи и поради това избягва близост, както и да се доближава до животни.
Кара се с всички наоколо, вкл. с майка си, за която казва, че обича, но е глупава и затова често му се налага да й обяснява "елементарни неща".
Държи всички да го слушат и да се случва това, което той каже. Ако някой се възпротиви или изрази различно мнение, което отстоява, започва да го нарича глупак, луд, който трябва да отиде да се лекува.
Вманиачен е по фитнес, здравословно хранене и е постигнал наистина много. Когато го попитам защо го прави с такава огромна отдаденост, отговорът е, че иска да си направи видео канал, в който да обяснява на хората как да се хранят и как да тренират. Много държи да си показва физиката, затова винаги ходи със спортни дрехи, а през лятото се съблича гол до кръста и следи колко хора го наблюдават.
Ако някой покаже симпатии, започва да го мачка, а ако човекът се отдръпне, започва да се извинява и да обяснява, че е самотен, няма приятели, никой не го разбира, никой не му дава гръб, само майка му е до него, но защото му е майка.
Ако реши да допусне някоя жена до себе си, първо се интересува дали тя споделя неговите възгледи и дали е склонна да му се подчинява. Ако е различна от това, започва да й казва, че е тъпа, глупава, луда, че бившата му била по-добра. Ако някоя жена има някаква физическа малформация, казва, че не може да бъде с нея, защото гените й не са добри и децата му евентуално могат да наследят нейните гени.
Често му казвам, че не е необходимо да се впуска толкова ожесточено в спорове и че хората са различни. Казвам му също така, че човешките взаимоотношения не са чиста 100%-ова логика и не се основават на абсолютни правила; че хората допускат грешки дали от емоции или нещо друго и това всъщност ги прави просто хора. Излиза така, че той не може да им прости това, че не са перфектни, че допускат грешки и т.н.
Отрича всички лекари, психолози и т.н. като заявява, че той разбира повече от тях и те само биха могли да му навредят.
При последния спор му казах, че не може да се държи така с мен и отказвам да комуникирам с него повече. Да, но се появи наскоро отново, а първите му думи бяха извинения и обещания, че повече няма да се кара с мен. Неща, в които не вярвам, но това е без значение, защото съм взела своето решение да го държа на дистанция и да не допускам нищо повече от просто обикновено приятелство или познанство.
Интересува ме какъв е случаят му, класифицира ли се характерът му и може ли да му се помогне? Как бих могла да му помогна аз?
Благодаря и се извинявам за дългата публикация.
Поздрави