Здравейте, Trifonova!
Разбирам ситуацията, в която се намирате. От написаното усещам, че сте силна и устойчива жена, която умее да се справя в трудни и предизвикателни ситуации. А ситуацията, в която се намирате в момента, е трудна и предизвикателна, защото, от една страна, се опитвате да се преборите с мъката и отчаянието, а, от друга, знаете, че е необходимо да направите всичко по силите си, за да успеете да подобрите отношенията си със съпруга си. Зная, тежко е, и аз Ви насърчавам да не се отказвате в опитите си да бъдете отново стабилно семейство, в което има хармония, обич, щастие и ДОВЕРИЕ. Доверието е много важно. То трябва да съществува във взаимоотношенията между хората, в семейната обстановка, сред приятелите. И навсякъде другаде. Но, това, разбира се, е много генерализиращо. Знаете, че живеем в свят, в който лицемерието, лъжите и хаоса са сякаш на почит и назад остават някъде ценностите и истинската любов. Ето затова е необходимо според мен да поговорите отново със съпруга си, да му споделите терзанията и мъката си, но без да губите достойнството си. Ако наистина той е решил (поради обясними или необясними причини, които, повярвайте, се съмнявам, че зависят от Вас) да бъде с друга жена, тогава, ОК - нека да бъде. Зная, че е трудно и че в момента това, което Ви пиша, Ви се струва жестоко, но е истината. Не можем да накараме някого да бъде с нас насила. Понякога сме склонни да направим компромиси в името на семейството и децата, да "позагърбим" някое житейско правило, което сме мислили, че няма да нарушим, да загърбим егото си, за да продължим напред, но взаимоотношенията са двустранни и се изисква желание за промяна в положителна насока и от двете страни. Аз вярвам, че имате ресурсите да се справите с настоящата ситуация. Зная, че не се отказвате лесно и че това е Вашата борба. И Ви пожелавам успех. Но знайте и кога да спрете. Не позволявайте на когото и да било да не Ви уважава, да се подиграва с Вас и да знае, че въпреки всичко ще се върне отново, сякаш не се е случило нищо. Зная и че имате две деца, които се нуждаят от бащина ласка и подкрепа.
Мисля, че доверието между Вас и съпругът Ви е изчезнало. Или, ако не е изчезнало напълно, е на път да се случи, защото наблюдавам как се изразявате и моето мнение е, че дори и да заживеете отново щастливо и хармонично с него, трудно ще успеете да не мислите за това дали е при еди-коя си жена, какво прави той в момента, дали пък някоя друга вечер няма да Ви каже, че има тръпка към друга. Тези усещания са единствено Ваши и аз не мога да се меся в човешката душа, но е необходимо от мен да Ви разясня и този аспект.
Длъжна съм и да Ви насоча към осъществяване на директен контакт със семеен психотерапевт, но само ако Вие и съпругът Ви сте готови. Не подхождайте недоверчиво към този вариант, защото ще имате възможност да излеете още повече всичко онова, което сте натрупали и да го изкажете и изплачете (ако е необходимо) в безопасна среда.
Мисля, че информацията засега е достатъчна. Имате достатъчно база за размисъл, върху която да помислите трезво и реалистично, а и да не забравяме, че в момента не е хубаво за самата Вас да се натоварвате повече, отколкото трябва.
Ако имате допълнителни въпроси към мен или желаете да споделите развоя на ситуацията, чувствайте се свободна да пишете отново.
Мария Коева
психолог